Снимка: БТА
fallback

Църквата е един от стълбовете на държавността. Затова подкрепя този, който по е нужен на държавата за нейната сила, независимост, духовно развитие на хората. Това каза в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

И в наше време църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност, да не се претопи сред многото народи в света, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Европейският съюз е хубаво нещо, но има опасност даден малък народ да загуби своята национална самобитност, което е все едно един човек да се обезличи. Тук църквата е един от стожерите за запазване на българщината, на християнството, на нашата православна духовност, заяви духовникът.

Според него в религиозно отношение българинът не е достатъчно образован, но това се дължи на неща, случили се в историята ни. Митрополит Гавриил отбеляза, че освен духовниците, но и интелигентните и умни хора са тези, които могат да просвещават народа и да го насочват към вярата. Всеки човек има нужда от вяра, за да преодолява трудностите и да постига това, което иска, казва Ловчанският митрополит.

След като България е била покръстена, огромна роля е имала църквата за просвещението, за това да се въведе българският език, за да станем независими първо в религиозния живот, а след това и в културния, отбеляза митрополитът.

Възраждането започва със Свети Паисий Хилендарски. Патриарх Евтимий е този стълб, вглеждайки се в когото българите столетия са вярвали, че Господ ще им даде отново свобода. Мнозина велики църковни дейци са направили много за България, за нейното могъщество и независимост, за нейния духовен просперитет, каза митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

207

муспи

преди 11 години

За да може християнин да каже че ЕС е хубаво нещо, значи е с власта, парите и дявола. Значи е от тези които избиха богомилите, защото не признаваха земните власти, парите, и наричаха евреите дяволи, а стария завет откровение на сатаната. Дядо попеее - България си отива, а ти казваш плахо чи имало опастност да се обезличи!

206

Lo6o

преди 11 години

Ние - бившите членове на БКП и ДС, сме увредени хора. Едно мислим, друго говорим и трето и четвърто вършим. Ние сме изключително опасни. За нас лъжата е водещото. Ние никога не сме обслужвали интересите на държавата. Ние винаги сме експлоатирали държавата за свои частни интереси. Ние винаги сме слагали чадъри над едрите престъпници, като сме ги обвявали за важни разузнавачи. - Серафим Стойков бивш шеф на архива на Държавна сигурност.

205

До барадж

преди 11 години

Богомилството е една вредна ерес което си личи по Босна и Херцеговина където е била официална религия а някой сега да знае там богомили,за това пък е фраш с мюсюлмани!Иначе нашето православно християнство е унищожено почти до корен от Османската империя но все пак е успяло да ни запази!Иначе според Сталин християнството май е било за гейове пък тея дето не са гейове се колят непрекъснато......

fallback