Жерар Депардийо. Снимка: архив, Reuters

След като Жерар Депардийо реши да се отрече от френското си гражданство в знак на протест срещу високите данъци в страната си, знаменитият актьор е получил оферта за български паспорт.

Заместник-председателят на ВМРО и председател на Центъра за демографска политика в партията Искрен Веселинов е изпратил писмо до най-богатия европеец, собственикът на луксозната империя Louis Vuitton Бернар Арно, и до известния френски актьор, с което ги кани да обмислят възможността да станат български граждани.

С известна доза ирония в писмото се изброяват "достойнствата" на страната ни като дестинация за елитни емигранти.

Писмата са изпратени на електронните пощи на двамата, разказа пред Дарик Искрен Веселинов: „Гледайки коледните новини, една от водещите теми беше лутането на най-богатия европеец, на легендарния френски киноактьор Депардийо в търсене на гражданство. Донякъде на шега, донякъде сериозно реших да пусна тази покана към двамата и копие към нея изпращаме към нашите държавни власти с идеята да се помисли за по-сериозна държавна политика за насърчаване на емиграцията в посока на България.

Страната ни в момента е най-големият световен донор на емигранти като процент от населението. Скоро ние ще изпратим двумилионния си емигрант зад граница и също скоро ще сме критичен минимум като население. Така че в този контекст аз си позволих да направя реклама на България като дестинация за елитни емигранти. Описал съм постиженията на правителството на генерал лейтенант д-р Борисов - магистралите, метрото, бетонните курорти, всичко. Тъй като явно притеснението на въпросните лица е данъчната система, съм им написал, че нашите данъци освен че са най-ниски, по принцип никой не ги събира и че дори има достатъчно субекти, които теглят неограничено, не само не внасят по данъчната система. Това беше идеята ни и освен провокация, се надявам да бъде и тема за размисъл", каза Веселинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase