Снимка: архив, Булфото
fallback

Националната агенция по приходите няма да събира принудително здравни вноски от българите в чужбина.

Това съобщиха от приходното ведомство в отговор на много въпроси и слухове, че сънародниците ни извън страната ще бъдат спирани на границата и дори че имуществото им в България ще бъде разпродавано, ако имат неплатени здравни вноски. Националната агенция по приходите е изработила специална система за освобождаване от плащане, съобщи БНТ.

Българите, които живеят постоянно в страни извън Европейския съюз, ще трябва да подадат декларация и заявление, като крайният срок за това е 31 декември тази година. Към нея те трябва да приложат и документ, който удостоверява, че са живели в чужбина повече от 6 месеца. Може да бъде поискан също така и задграничен паспорт с налични дати на влизане и излизане от България.

Българите, които работят и живеят в държави-членки на Европейския съюз и се осигуряват в съответната държава, не са длъжни да подават никакви документи до края на годината в НАП. За тези българи има специален ред, по който да удостоверят, че са се осигурявали за здраве в Съюза и осигурителните им права ще бъдат запазени. Българите с двойно гражданство, които не живеят постоянно в България, не подлежат на задължително здравно осигуряване у нас. Документите се подават в офисите на НАП лично или чрез пълномощник. Те могат да бъдат изпратени и по пощата или по Интернет с електроен подпис.

„Човек, който плаща здравни вноски в някоя държава-членка на ЕС, може когато или ако реши да се върне и да работи в България и да живее, има възможност чрез унифициран европейски формуляр да докаже факта, че е плащал здравни вноски в чужда държава, т.е. ще има непрекъснати здравноосигурителни права. Ако човек реши независимо от това, че пребивава извън територията на страната, да се осигурява за здраве в България, той е свободен да го направи“, каза Росен Бъчваров, говорител на НАП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

marieta.mladenova

преди 11 години

PROCHETOX-DOSTA KOMENTARI--NO NAI-ME VPECHATLI---EDIN---DA SI NAPRAVIM,,PARTIA '''EMIGRANT''!!!!!AZ PRIVETSTVAM TAZI IDEA,NE ZAHTOTO,SAM EMIGRANT--VSE OSHTE,NO SAM NA PAT DA STANA!!!!AZ OT 7-god.-SAM IZVAN BG,A PREDI TOVA,NITO POLUCHAVAX DETSKI,NITO PAK SAM POLZVALA--MEDICINSKA POMOSHT!!!!E MAI-MAI-TRIABVA DA IMA KOMPENSACIA-NIAKADE!!!!NO NALI ZNAETE-DARJAVATA-VZEMA NE DAVA-I ZA TOVA SME EMIGRANTI-ILI POLU-EMIRANTI!!!!I TEZI KOITO NI NAPADAT ,MOLIA NEDEITE-GROZNO E!!!VIJTE SEBE SI,NE NAS!

27

стига де

преди 11 години

Хора живеещи в САЩ идват у нас и искат да ползват медицинска помощ безплатно.Големи тарикати са това българските имигранти.

26

атом

преди 11 години

Ама моля ви се как няма да плащаме.Ще плащаме разбира се,защото сме патриоти.Аз дори искам да си платя и ДОД,данък печалба,такса смет,сгради,тротоарно право,кислород,азот,въглерод,абе всички елементи от менделеевата таблица без тежките метали.Дори мога да изплатя и вътрешния и външния дълг на Бг.на бистришките тигри,софрите на депутатите,на агнешките главички,на трон,има ли още??? да и тях ще платя само и само да не секне прихода на белите якички,престилки,черните тоги.другите да духат супата.

fallback