Марио Николов, един от подсъдимите по делото. Снимка: Bulphoto
fallback

Делото за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД ще бъде внесено отново в началото на следващата година. Това съобщи пред БНР директорът на Националната следствена служба и бивш изпълняващ длъжността главен продурор Бойко Найденов.

Марио Николов, Людмил Стойков и още 5 други лица бяха оправдани на втора инстанция от настоящия член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, който обвини прокуратурата, че е „минирала" обвинителния акт. По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков еднолично е взел решение да оттегли протеста срещу присъдите на Николов и Стойков.

Ненков обясни, че е направил това поради липса на документи, които да уличават двамата в престъпление. Колегите му твърдят, че има подобни доказателства.

Найденов посочи, че в момента тече проверка дали Ненков е имал достатъчно време да се запознае с материалите по делото, преди да оттегли протеста. Той добави, че е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет за уволнението на обвинителя.

Разделянето на делото на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза. Според Галина Тонева, зам.- главен прокурор, обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.

Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от обвиняемите заедно с Николов и Стойков. При това положение тя е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.

Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

188

архар

преди 11 години

До аз 221 ..... ТОЗИ *** БЕ СПОНСОР НА ГОЦЕ , КОЙТО СИ НАЗНАЧИ Б.ВЕЛЧЕВ , КАТО НЕГОВ СЪВЕТНИК ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР И НАКРАЯ НАЗНАЧИХА ЕДНО ОЛИГОФРЕНЧЕ -СЪДИЯ КАЛПАКЧИЕВ И ТОЙ ГО ОПРАВДА ....КОМУНИСТИ , КВО ДА ПРАВИШ ?????

187

345

преди 11 години

И какво от това, че се възобновява делото! Парите отдавна са превъртяни през разни фирми и фондации и им се губят дирите така че ще хванете на босия цървулите!

186

аз

преди 11 години

Цяла Европа знае за измамата му ,само бълг. съд го оправдава.Е ,кво да кажеш по въпроса?

fallback