Снимка: Dnes.bg
fallback

Системното неизплащане на задължения в големи размери от страна на сателитния оператор Булсатком към bTV Media Group е причина според първия частен телевизионен канал за прекратяването на достъп до каналите на bTV Media Group в мрежата на Булсатком за неограничен период от време.

Но това не е всичко - частната телевизия посочва в становището си, че "Булсатком" дискриминира медиийната компания, като отказва да поднови договора си за излъчване на седем канала на bTV Media Group на обща цена по-ниска от 2 лв. на абонат, а в същото време оценява и заплаща само за един канал в мрежата си близо 3 лв. на абонат.

От водещия частен канал се позовават на пазарни проучвания, според които „Булсатком” декларира по-малък от реалния брой свои абонати, с което “допълнително сериозно ощетява възможностите на bTV Media Group за инвестиции в повече ново, качествено съдържание за зрителите”.

В официално становище операторът изтъква пред абонатите си друга причина за спиране на сигнала - че не приема предложената от телевизията нова цена, която била 3 пъти по-висока от досегашната, защото това би довело до поскъпване на абонамента за клиентите. "Булсатком" отрича, че има просрочени задължения "съгласно уточнените срокове в договора, подписан между двете страни". Според оператора "спирането на сигнала от страна на медийната група би било нарушение на действащия към момента договор", защото той е със срок на валидност до края на декември 2012 г.

„Офертата на bТV Media Group е неприемлива за Булсатком АД до този момент и поради факта, че цената на ефирната телевизия бТВ е по-висока от цената на целия пакет програми на bТV Media Group, което лишава оператора от правото му на избор и възможност да договаря поотделно цените на всяка програма от пакета на bТV Media Group“, се казва в становището на оператора. Като компенсация за абонатите си за липсата на bTV, bTV Action, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Lady и спортния канал РИНГ, Булсатком пусна напълно безплатно HBO и HBO Comedy.

Малко по-късно в ефира на ТВ7 Миа Сантова съобщи, че медийната група спира подаването на сигнал към оператора “Булсатком”. Причината отново, както и при bTV, са неизчистени финансови взаимоотношения. Според официалната позиция на телевизията излъчването на каналите на групата към оператора ще бъде възобновено веднага, след като задълженията му бъдат изчистени и новият договор за 2013 година – подписан. Така излъчването на каналите TV7, Super 7 и BBT ще бъде преустановено тази вечер в 24:00 часа.

Това не е първият подобен случай в страната ни на неуредени финансови отношения между медийна компания и оператор. През лятото Discovery Networks, който разполага с 6 канала, скъса отношенията си с кабелния оператор blizoo. Каналите, които не се излъчват от оператора, са Discovery Channel, Animal Planet, TLC, Discovery Science, Discovery World, Investigation Discovery.

„Решението да лиши абонатите си от уникалния микс от канали в семейството на Discovery е изцяло на Blizoo. Това се случва, въпреки че Discovery не е променяла условията по договора. Discovery отправи молба към Blizoo с цел операторът да уважи условията по договора и окуражава техните абонати да се свържат с Blizoo, за да ни помогнат да запазим семейството от канали на Discovery, включително Discovery Channel,  да останат част от техния телевизионен пакет”, заяви тогава Влад Тудосие, регионален мениджър за Югоизточна Европа на Discovery.

През януари 2012 г. Discovery отвори свой офис в София, като екипът в него е български и позволява на компанията да бъде по-близо до своите партньори и зрители, се казва още в становището на групата.

Oще новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

279

елена

преди 11 години

за бтв или тв 7 хич не ми дреме,но ако пипнат discovery ще се откажа от услугите им

278

Александър

преди 11 години

Абе по един или друг начин, който дължи пари, трябва рано или късно да си плати. Не може едни оператори да си плащат, а други да бавят задълженията си - така едните се оказват с нечестно предимство, което поставя коректните фирми в по-неизгодна ситуация...Другото е, че bTV може да са всякакви, но е тъпо Булсатком да отреже точно новините, за да не чуят потребителите тяхната позиция.

277

Анонимен

преди 11 години

Твърдо оставаме на Булсатком, защото има един канал, който никоя друга телевизия го няма става въпрос за TV+ .........А също не ми стана приятно точно по празниците да развалят настроението на хората и след това да се правят на самаряни.

fallback