Иван Костов. Снимка: БТА
fallback

Ще бъдат проверявани за принадлежност към службите на Държавна сигурност лица, заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г., съобщи БТА.

Това стана с приемане на второ четене на промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, внесени от депутати от ГЕРБ.

Предложението за отпадане на параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби на закона е направил между първо и второ четене на промените депутатът Иван Костов. Според този текст за лице, заемало или заемащо длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация" към министъра на отбраната или началник на отдел или началник на секция в Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г., не се установява принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА.

От левицата поискаха този законопроект да се гледа при закрити врата и да бъдат извикани началниците на НРС и "Военна информация". Депутатите отхвърлиха искането за засекретено заседание и приеха да бъдат извикани двамата началници.

Отхвърлено беше искането на Ангел Найденов да се отложи гледането на този законопроект до идването на двамата. В мотивировката си Найденов каза, че по данни от двете служби промяната ще засегне между 12 и 100 служители, като след обявяването им те могат да бъдат поставени под опасност.

За принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА ще бъдат проверявани и разследващите полицаи, военните разследващи полицаи, разследващите митнически инспектори, както и началниците и заместник-началниците на районни центрове 112. Ще бъдат проверявани и членовете на научните съвети, както и учредителите на нестопански организации и шефовете и придобилите акции и дялове на преобразувани и приватизирани държавни и общински предприятия.

Решено беше още сградата на комисията по досиетата, архива и имуществото й да се охранява от МВР, а не както е сега от НСО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Питащият

преди 11 години

С това трябваше да се приключи отдавна и всички досиета да станат публични. Не е редно работодателите на държавната администрация и политиците, каквито са всички данъкоплатци, да не знаят кои е работил за тоталитарния режим. Нали уж сме демокрация, а тя е власт от народа за народа. И защо когато СДС бяха на власт не се напънаха достатъчно да решат проблема? Не беше ли този министър председател.

29

АНТИ ДС И БКП

преди 11 години

До До АНТИ ДС И БКПЯВНО ТВЪРДЕНИЯТА НА МВР-ДС ПРЕДИ ДА ИЗБУХНЕ "ДЕМОКРАЦИЯТА" СА БИЛИ ИСТИНА И ВСЕКИ ТРЕТИ Е РАБОТИЛ ЗА ТЯХ !!!КАТО ГЛЕДАМ МИНУСЧЕТАТА СТЕ ДОСТА !!!СЕМО, ЧЕ ДАЛИ ЩЕ НАГАЗИШ В Л**НАТА ДОБРОВОЛНО ИЛИ ЩЕ ТЕ БУТНАТ В ТЯХ Е ВСЕ ТАЯ - Е И В ДВАТА СЛУЧАЯ СИ ИЗЦАПАН И СМЪРДИШ !!!ТАКА, ЧЕ ТОВА ИЗВИНЕНИЕ "НЯМАШЕ КАК ДА НЕ СТАНА АГЕНТ ПРОВОКАТОР" СИ ГО ДРЪЖТЕ ЗА ИЗВИНЕНИЕ ПРЕД ВНУЦИТЕ КОГАТО ИМ РАЗКАЗВАТЕ ПРИКАЗКИ ЗА ЛЕКА НОЩ !!!КАК НЯКОИ НЕ СТАНАХМЕ И ОЦЕЛЯХМЕ ?!?!?

28

бивш българин

преди 11 години

До Каров Г. 17:Алоооо, комунистът-доносник, МНОГО ДАЖЕ Е ИНТЕРЕСНО ЗА "ПУБЛИКАТА", КОЙ КАКВО Е ДОНАСЯЛ ПЕДИ 20-30 г. Освен това, някои от "публиката" смятаме, че ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ТРЯБВА СЪД И НАКАЗАНИЕ - 100 камшика. Комунист мръсен, нагъл.

fallback