Тодорова трябва да плати и разходите за адвокат на Цветанов. Снимка: алхив Булфото
fallback

Граматически и смислов анализ на думите на вътрешния министър Цветан Цветанов направи Районният съд в Пловдив в мотивите си за оправдателната присъда по делото за клевета срещу него.

Изпълнителният директор на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова и бивш съдия от Софийски градски съд заведе дело срещу Цветанов заради обвиненията му, че обслужва интереси на организираната престъпност.

Повод за нападките на Цветанов, които изостриха напрежението между съдебната власт и правителството, и предизвикаха критиките на Брюксел, станаха забавени мотиви по дело срещу Васил Маникатов - "емблематичен за Европа трафикант на наркотици", както се изрази Цветанов, и забавени мотиви по още 50 дела.

В мотивите си е записано, че в думите на Цветанов в сутрешен блок на една от националните телевизии, не е разгласено позорно обстоятелство по адрес на Мирослава Тодорова.

Като подобно обстоятелство Тодорова е изтъкнала следните думи на вицепремиера:

„Абсолютно! Абсолютно!”, „Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност”.

Съдът обаче е взел предвид и въпроса на водещия, който гласи „Вие я обвинихте, че покровителства, едва ли не, престъпността, организираната престъпност...”.

Според магистратите за първи път се появява думата  „покровителства”, следвана от „едва ли не”, като е известно, че уточнителното наречие „едва” внася допълнителен смисъл, който в случая е  „не съвсем така”, „почти”, „приблизително”, „донякъде”, т.е. това е под съмнение.

В мотивите за оправдателната присъда пише, че при направения граматически и смислов анализ на инкриминираните реплики на министър Цветанов, съдът намира, че в тях не се съдържа твърдение, че частната тъжителка „покровителства организираната престъпност”, или че е „член на същата”, или каквото и да е излагане на конкретни, но и неверни факти, които да могат да бъдат квалифицирани като изрично разгласяване на неистинско позорно обстоятелство.

Районният съд в Пловдив коментира, че безспорно дебатът относно реформата в съдебната система предизвика широк обществен интерес, с оглед на голямата си значимост за развитието на демократичното общество и функционирането на правовата държава.

Ето защо и съдът приема, че подсъдимият е упражнил конституционното си право да изразява критично мнение, да изрази личното си виждане за недостатъците на дейността на тъжителката, респективно съдебната система, още повече че изразеното е в качеството му на вътрешен министър и вицепремиер, като не е налице злоупотреба с това право, та да се приеме че е наклеветена тъжителката Мирослава Тодорова.

Магистратите в Пловдив осъдиха Тодорова да заплати 500 лева адвокатско възнаграждение на адвоката на Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

милото

преди 11 години

Тая *** (то е видно даже по лицето и,щот мяза на ***) ще трябва да си плати сметката за извършените грехове,то е лесно само да съдиш,но идва денят и времето в които и теб ще те съдят...дали на този свят или на онзи...плащаш винаги,нема грешка !А като визия просто отврат,че чек ми се доповръща .

57

Svilen75

преди 11 години

Абсолютно! Абсолютно! Цветанов има подходи, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме МВР, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност.Хайде сега Цветанов да не се сърди, защото упражнявам конституционното си право на критично мнение :)

56

виновна е

преди 11 години

Стига се смятаха за недосегаеми тия бълг. съдии.

fallback