Снимка: архив, Булфото

Няма как парното да поевтинее с 10% при 9% намаление в цената на газа. Така икономическият министър Делян Добрев опроверга твърдения в медиите на шефа на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов, че може да се договори по-голямо намаление на природния газ поради възможността парното
да поевтинее с 10 процента.

"Господин Андонов не е регулатор, има си регулатор, който ще каже каква ще е цената на парното", допълни министърът.

Заявлението на "Булгаргаз" в ДКЕВР за намалението на цената на природния газ с 9 процента от 1 януари 2013 г. ще бъде внесено утре. Изчислено е, че толкова може да бъде, това са възможностите на "Булгаргаз", каза още Добрев.

Той отрече да има каквито и да е договори и уговорки за природния газ между "Булгаргаз" и "Овергаз". Няма как да знаем какви ще бъдат цените на "Овергаз", държавата няма договор с тази компания, посочи министър Добрев. Той каза, че държавното предприятие "Булгаргаз" има един-единствен договор и той е с "Газпром експорт".

Още по темата
 Министър Добрев посочи, че от следващата година ще купуваме 100 процента от газа за "Булгаргаз" от "Газпром експорт". Какво ще правят другите търговци на българския пазар, си е тяхна работа. Ако има други частни компании, които искат да продават газ, са добре дошли. Всеки има право да продава на този пазар, коментира министърът и добави, че държавата либерализира пазара и дава достъп на всички търговци до мрежата на "Булгартрансгаз",за да могат да доставят, ако имат клиенти в страната.

Попитан какъв ще бъде поредният ход на държавата след решението на съда в Люксембург за "Кремиковци", министър Добрев каза, че съдът в Люксембург потвърждава позицията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Делото в Софийския градски съд ще продължи и ако окончателното му решение е такова, каквото е становището на съда в Люксембург, това означава че държавата се връща като следващия кредитор, посочи министърът.

Той допълни, че каквито и приходи да има оттук нататък, те ще обезпечат вземанията на държавата и субсидиите от 431 милиона лева на компанията следва да се възстановят.

Днес "Труд" съобщи, че България ще си върне цифром и словом 0 (нула) лева от 431 млн. лв. помощ за преструктуриране, които отпусна през 1999 г. на комбината. С натрупаните лихви държавният харч вече е стигнал 700 млн. лв. Съдът на ЕС препоръча на българския съд да изиска тези пари като непозволена държавна помощ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase