Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Главното мюфтийство се извини за публикацията на сайта за бившия свещеник Атанас Михайлов, който решил да приеме исляма и станал Абдуллах.

Мюфтийството признава, че заглавието на публикацията „Свещеник прие исляма“ от 28 ноември 2012 г. е неточно и го коригира на „Бивш свещеник прие исляма“.

Последното изречение от статията обаче, което разгневи Видинската митрополия, остава непроменено. Заради него вчера митрополията отказа да участва в празнуването на мюсюлманския ден Ашура.

Последното изречение - „Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“, не конкретизира определена религия, категорични са от Главното мюфтийство.

Видинската света митрополия определи вчера тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник Ашура като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.

Още по темата
„Молитвата, отправяна към Всевишния „да ни предпази от заблудата“, обхваща не само религиозното убеждение и вярата, а и  житейски ситуации, свързани с всяка една личност, независимо от неговата религиозна принадлежност. Това е ежедневна молитва, която се отправя от мюсюлманите към Всевишния, целяща напътствието на самия молещ се, а не обвинения на някой в заблуда“, обясняват обаче от Главното мюфтийство. 

Главното мюфтийство винаги е подкрепяло и съблюдавало активния диалог между религиите и открито заявява, че чрез публикуваната новина не е имало за цел да накърни нечии религиозни убеждения, нито пък да се конфронтира с християнската или друга общност в страната, се посочва още в съобщението. 

Ръководството на Главното мюфтийство единодушно е решило да не дава други изявления по темата „с оглед предотвратяването на спекулации, както и избягването на доктринални спорове за това коя религия е правилна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase