Снимка: архив Булфото
fallback

Средната заплата в администрацията на МС и министерствата към 1 септември е 1181,72 лв., което е увеличение с 13,16 на сто спрямо 1 юли същата година.

На днешното заседание на кабинета беше разгледан доклад на Секретариата на Съвета за административната реформа.

Според данните възнаграждението в държавните агенции пък е скочило с 9,27 на сто, като средният размер достига 697,91 лв. С 16 на сто нараства средният размер на месечната заплата на служителите в изпълнителните агенции.

Към 1 юли 2012 г. средната заплата в централната администрация е била 763,89 лв., а след въвеждането на нови правила достига 865 лв.  Средната месечна работна заплата на служителите в централната администрация нараства с 13,24 на сто.

Oще по темата

Реформата в държавната администрация е една от основните цели на правителството и винаги е била на фокус на вниманието на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Темата за възнагражденията на държавните служители стана особено популярна след скандала с раздадените бонуси в държавните структури. След това Дянков разработи нова система за възнаграждения, която премахна бонусната система.

От доклада става ясно още, че след 1 август 2009 г. 30 структури на държавната администрация са закрити или преобразувани с цел постигане на по-голяма ефективност и ефикасност. Щатната численост на МВР е намалена с 6000 щатни бройки.

През януари министърът на вътрешните работи обяви, че се съкращават 3000 щатни бройки от ведомството му. Тогава обаче се разбра, че тези места съществуват само на хартия и реално няма освобождаване на служители.

Според разгледания днес документ съкращенията на персонал в администрацията е позволил увеличението на заплатите да стане без отпускането на допълнителни бюджетни средства.

Оптимизацията на функциите и процесите в държавната администрация трябва да продължи, тъй като по този начин се освобождава финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите на служителите, пише в документа.

Така се повишава конкурентоспособността на администрацията спрямо частния сектор и позволява да се привлекат по-високо квалифицирани служители. По този начин се създава малка, ефективна и мотивирана администрация, посочва в заключение доклада.

Министерският съвет възлага на  Секретариата на Съвета за административната реформа в едномесечен срок да предложи мерки за ограничаване назначаването и преназначаването на служители без конкурс. В момента това става най-често с назначаване по  заместване и на непълно работно време.

Секретариата ще трябва да предложи и мерки за подобряване и облекчаване на конкурсната процедура за назначаване на държавни служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

133

Анонимен

преди 11 години

Откъде накъде ще ви увеличават пенсиите, бе? Внасял по 20 лева на месец, сега иска по 500... Ай сиктир!

132

Bojidarski

преди 11 години

usmihni se BG!dogodina ste e na novo myasto tzentralnata vlast - v Tihomir i v Rezovo. v gps google sa koordinatite.v Sofia ste ima chist vazduh i stastlivi mnoooooogo sofiantzi.

131

Who is next? Why?

преди 11 години

Какво означава - представителна демокрация? Гражданите да се представляват от някой друг - кой е той в действителност, никой не Знае!Защо Гражданите трябва да се представляват от някой друг - много просто -защото представителните политици приемат ,че просто гражданите не могат да се представляват Сами! Защо ! Това е пълно Безумие и резултатът от 23г. е достатъчно доказателство.Какво означава - Пряка демокрация? Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите.Трябва да имат Възможност да гласуват за всеки по -важен въпрос,защото от това зависи Тяхното Бъдеще( както е в Швейцария). Референдуми му е майката, но за Всичко, а не само за Белене. Тогава избори ще има Всеки месец и политиците ще са Принудени да ни обясняват подробно и да ни ухажват постоянно, а не както е сега 4-5г. лапане, пък после "Потоп", но за Гражданите не за Тях(представителните Политици)!Да видим дали после ще има изказвания, че бил лош мат'ряла... ! Изход - Пряка Демокрация за Гражданите и "Потоп" за Представителните Политици!

fallback