Нотариуси прехвърляли коли, без за тях да е платен данък. Снимка: Reuters

Автомобилната мафия е притискала нотариуси да прехвърлят автомобили и сключват сделки за продажбата на МПС-та, без за тях да е платен местният данък за автомобилите. Това съобщи в Пловдив председателят на Националната камара на нотариусите Димитър Танев.

След сигнали на НАП от камарата са започнали масови проверки на нотариалните кантори и до момента са установени деветима души, които са сключвали подобни сделки. 300 контари вече са проверени.

„Местният данък, който се внася при придобиване на МПС, е вторият по големина за общините, а нотариусът не може да извърши действия за сключване на такива сделки. без да се плати данъкът“, заяви пред Dnes.bg Танев.

На виновните могат да се отнемат правата.

„Правят го по настояване на клиентите, гражданите знаят, че са длъжни да внасят данъка”, съобщи още шефът на камарата.

Най-фрапиращ е случаят на нотариус от София, който вече е наказван за подобно деяние, но сега отново са констатирани десетки сключени сделки при него без платени налози.

Със схемата се спестяват разходи на клиента средно около 2000 лева. Такъв е средностатисическият данък на 3-годишен автомобил, съобщиха още от Нотариалната камара.

Всеки нотариус отговаря с имуществото си, ако ощети бюджета. Дисциплинарната комисия на гилдията ще реши как да накаже виновните нотариуси. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase