Снимка: БТА
fallback

Болниците се множат като сладкарници, предупреждава в интервю за "Стандарт" директорът на Националната кардиологична болница Владимир Пилософ.

Според него момента не е налице никаква реформа в здравния сектор. "Ние имаме един ресурс и той трябва да се използва ефективно, независимо дали е малък и голям. Сегашният не се използва ефективно, защото болниците се увеличават непрекъснато, а лекарите и сестрите намаляват. Как тогава здравеопазването ще стане по-добро? Този процес е напълно обратен в развитите страни, където върви концентрация на медицинските дейности в големи институции“.

По думите му в Тел Авив например има само 7-8 големи болници, а в София те вече са 90. „Можем да отидем в Сърбия, Холандия и тенденцията навсякъде е обратната на нашата", сравнява Пилософ. Болници трябва да се разкриват само тогава, когато има нужда от тях, т.е. въз основа на задължителна здравна карта. "Идеята, че болниците могат да се конкурират като сладкарници или ресторанти, не е коректна. Всяка нова болница предизвиква сътресение в останалите. В столицата една болница отвори врати наскоро, чакат се още две, допълва още директорът на Националната кардиологична болница.

Темата за здравеопазването продължава „Монитор“, според който новата година идва с нов грип. Новият щам, наречен "Виктория", ще ни удари през януари. Заедно с него ще върлуват и вече познатите ни "Калифорния" и "Уисконсин", уточнява Моника Троянчева от дирекция "Контрол на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция-Пловдив. Все още не е късно за противогрипни ваксини, съветва ежедневникът.

Сиренето с трайно ниска цена, което продават веригите, съдържа доста повече вода, отколкото при класическата рецепта, пише в друга своя статия "Стандарт". Бучките със замразена цена буквално се разтичали в ръцете заради високото съдържание на вода, показват проверки на изданието.

"Сега" пък цитира статистика, според която всеки втори българин е готов да крие доходи. Въпреки че има напредък в битката със сивата икономика, криенето на данъци и осигуровки остава доста разпространен "национален спорт", както се изрази преди време шефът на НАП Красимир Стефанов.

Вече се очертават някои нови тенденции - ако преди 2 г. най-честата сива практика е била работата "на черно", без договор, сега е на мода подписването на договор за малка сума - обикновено съобразена с минималния осигурителен праг плюс доплащане "на ръка". Това разкрива проучване на Асоциацията на индустриалния капитал.

"Труд" пък цитира друга интересна статистика: С 20,8 на сто са намалели пътуванията на български граждани над 15 годишна възраст у нас и в чужбина през лятото в сравнение със същия период за м. г.

И докато националната статистика отчита спад в потреблението на домакинствата като цяло, "24 часа" твърди: Истинска хазартна треска е обхванала България. Въпреки кризата и сивите доходи поне по 2 казина и по 50 нови игрални зали отварят врати всяка година. По данни на Държавната комисия по хазарта у нас днес работят 805 игрални зали, 26 казина и 13 бингозали.

Освен това българите имат достъп до 40 000 сайта за онлайн залагания, а пряко ориентирани към българския пазар от тях, са 4000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

аз

преди 11 години

НАЙ-БОЛНАТА НАЦИЯ В ЕВРОПА!!!

57

беден човек

преди 11 години

Първо трябва да се сменят всички в Министерство на здравеопазването,политиката да излезе от медицината,да се премахнат личните доктори,направления,и да се забрани частни болници да работят със Здравната каса,който иска частна болница да ходи в нея и всичко да си плаща.Да се вдигнат драстично заплатите на Спешна помощ и медицинския персонал в държавните болници -нека взимат огромни заплати но под строг контрол от МЗ,всичко що е кьораво,куцо, пияно и откачено - вън от здравната система.Всичко друго е вятър и мъгла!!!

56

На дали

преди 11 години

ЧАКАЙТЕ БРЕ ХОРА!КЪДЕ Е ТУК ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!???К Ъ Д Е ??? АМА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВЯТ "100"ЧАСТНИ БОЛНИЦИ ,КОИТО ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАКРЕПЯТ ЗА "ЗДРАВНА КАСА"-ТОЕСТ ДЪРЖАВАТА!!! Я ПРАВИТЕЛСТВОТО И СЪОТВЕТНИТЕ МИНИСТРИ ДА КАЖАТ - "ТАЗИ И ТАЗИ БОЛНИЦИ РАБОТЯТ ЧАСТНО И СЪС ЗДРАВНА КАСА!!!А ОСТАНАЛИТЕ СА САМО И ЕДИНСТВЕННО ЧАСТНИ И ГЛЕДАЙ ДА ВИДИШ КОЛКО БОЛНИЦИ ЩЕ ХЛОПНАТ КЕПЕНЦИТЕ!!!ПРОСТО ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА "МАНДРА" И ЩЕ ПОЧНАТ ДА РЕВАТ,ЧЕ ОТИВАТ В ЧУЖБИНА!!А НА БАС ЗА ТОВА!!!?

fallback