Венета Марковска не успя да положи клетва. Снимка: БТА

Венета Марковска се е срещнала днес с премиера Бойко Борисов и го е уведомила, че възнамерява да се оттегли, като се пенсионира.

Това заяви пред „Фокус“ независимият депутат Дарин Матов, който издигна кандидатурата й, и днес е бил с Марковска при министър-председателя.

 "Г-жа Марковска до този момент не е положила клетва и след сутрешния акт на подаване на молба във Върховния административен съд (ВАС) за пенсиониране е очевидно, че няма да встъпи в длъжност или да участва в новата процедура за конституционен съдия. Това тя го заяви и пред г-н Борисов“, обясни независимият депутат.

По-рано днес Венета Марковска обяви, че  е подала молба за пенсиониране, за да няма повече никакви спекулации около нейното име.

Още по темата

“В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко престъпление, но за да няма повече никакви спекулации както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред“, заяви Марковска.

"Марковска си подаде молбата за пенсиониране, защото искаше като дългогодишен съдия, работил за тази държава, по някакъв начин да не създава институционални проблеми. Тя искаше да защити държавността в България и за това този неин акт, който е неин личен акт на подаване на молба за пенсиониране, означава, че тя се оттегля, както от ВАС, така и от встъпване в длъжност по процедура за конституционен съдия – тази, която предстои. Това е нейно лично решение", разтълкува действията на Марковска Дарин Матов.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев напусна официалната церемония по полагането на клетва на новоизбраните конституционни съдии и Марковска не успя да встъпи в длъжност.

 Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Марковска за конституционен съдия от парламента въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“. След това ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase