Синтетичната дрога води до сериозни психични проблеми, смята доц.д-р Соня Тотева. Снимка: Булфото
fallback

Употребата на синтетична дрога води до тежки психични разстройства, заяви доц.д-р Соня Тотева - директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, пише БТА. Практиката й показва, че наркоманите в страната вече са по-информирани и употребата на хероин става все по-рядко явление.

Актуални са "леките" дроги, към които много хора смятат, че не се развива зависимост. Лекарката обаче е на друга позиция - тя споделя, че употребата на синтетична дрога води до тежки психически разстройства - шизофрения и различни мании, които не водят до смърт, но са трудно лечими.

Като сериозен проблем доц.Тотева отчита липсата на национална стратегия за борба с алкохолизма. Според нея вече има написан документ, но не се знае кога ще бъде приет. Доц.Тотева е категорична, че е крайно време политиците да започнат да спазват закона и един процент от приходите от акциза върху алкохола и тютюневите изделия да се отделя за превенция и лечение на зависимости.

Доц. Тотева изтъква като национален проблем и "изтичането" на кадри в чужбина. По думите й младите лекари предпочитат да работят навън, тъй като заплащането е много по-добро. Това обаче води до липса на кадри в страната и в момента в България има съвсем малко истински специалисти, които работят със зависимите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 11 години

Наркотиците са полезни единствено за тези които ги продават.Безвредни такива няма.Така,че не се лъжете,че има по малко вредни,безобидни или безопасни наркотици.Другата заблуда е ,че можеш да опиташ и да спреш.Истината е ,че който е посегнал към хероина рядко е празнувал 30-тият си рожден ден!Предозирането на хероин,морфин,кодеин,метадон,оксиконтин води до подтискане на дишането и смърт.Три минути след спиране на дишането няма връщане назад-това е страшната истина.

22

Анонимен

преди 11 години

Наркозависимите най-често прибягват до алкохол. Да алкохолът е наркотик, водещ до зависимост, тежки физически увреждания и смърт!

21

Анонимен

преди 11 години

До ХристоНе ми отговори на въпроса. А глупостите за "съзнанието и психиката" си ги запази за някои твои вечеринки. Кое от ежедневието не променя съзнанието? А кое не променя психиката? Нима кафето и цигарите не съдържат психоактивни съставки? Отговори ми на въпроса, ТРЕВАТА УБИВА ЛИ НЕВРОНИ ?!?

fallback