Гергана Паси по време на срещата. Снимка: БТА

Целта на Европейската комисия (ЕК) е до 2020 г. всеки европейски гражданин да е дигитално грамотен и да разполага с ултрабърз интернет от 100 мегабита в секунда. Това каза днес избраната от ЕК за посланик на новите технологии Гергана Паси по време на Петия годишен форум за предприемачество в България - StartUP Conference-2012.

Тази година събитието е под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на министър Делян Добрев, пише БТА.

Гергана Паси обясни, че е избрана за "дигитален шампион" по настояване на заместник-председателя на ЕК Нели Крус, която поискала всяка държава членка на Европейския съюз да определи свой посланик на новите технологии. Тя изрази надежда да служи като мост между ЕК и общността на младите предприемачи в България, за да получат те по-добра разпознаваемост не само у нас, но и в Европа.

Паси отбеляза, че в момента в ЕК се водят "ожесточени дебати" по инициативата "Open data", която позволява публичната информация да бъде отворена за повторно използване. По думите й ако държавите постигнат споразумение за Open data, това ще означава 70 млрд. евро оборот в рамките на Европейския съюз, от което основен печеливш би бил европейският предприемач.

Според Евгени Ангелов, съветник на президента по въпросите, свързани с икономиката и иновацията, голямото предизвикателство за страната ни е използването на държавните средства така, че теда не бъдат изхабени, както и консолидиране на различните държавни звена, които отговарят за иновациите.

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс заяви, че единствено чрез обединяване на усилията на предприемачи, представители на правителството, на гражданското общество и инвеститорите предприемачеството в България може да постигне пълния си потенциал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase