Варненският и великопреславски митрополит Кирил Снимка: Impact Press Group

Няма място за още една православна църква в България, всякаква друга църква може да има и да се регистрира, но православна не може.

Това заяви пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, след като беше избран от Светия синод за наместник-председател на Българската православна църква.

Ако някой иска да регистрира друга православна църква, трябва да иска съгласието и на другите православни църкви, с тези думи митрополит Кирил коментира новото искане за регистрация от алтернативния синод на Инокентий.

"Някой от този синод иска, но дядо Инокентий лично ми се е обаждал преди и ми е казвал да не вярвам на това, което пишат вестниците и показват телевизиите", каза Варненският митрополит по повод на информациите за искането за нова регистрация на синода от съда.

По повод на критиките, че има досие, Митрополит Кирил каза, че "не отрича, че има някои документи, но обеща, че ще покаже копие от тях, както и картончето".

Мой подпис няма, заявявам, че не съм се съгласявал, нито съм получавал някакви заповеди и разпореждания, а съм служил само като клирик на Българската православна църква, заяви митрополитът, който ще управлява БПЦ в следващите четири месеца до избора на патриарх.

Още по темата
Попитан дали е докладвал от Зографския манастир, митрополит Кирил отговори, че "това, което са искали като доклади, е докладвал и е подписвал със своята фамилия".

Варненският митрополит коментира, че не знае дали има натиск от държавата за избора на нов български патриарх.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase