Общ преглед

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим беше погребан в църквата „Света Богородица" на Троянската света обител.

Гробът на българския патриарх е в непосредствена близост до чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, предаде БНТ.

Отслужено беше опело, като церемонията се водеше от Негово Високо Преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, който е временен наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква.

В двора на Троянския манастир присъстваха стотици хора от цялата страна – миряни и духовници, дошли да изпратят патриарха в последния му земен път, предаде bTV.

Приживе Максим сам пожелал след смъртта си да бъде положен именно в тази обител в планината, откъдето започва и духовният му път. Преди 86 г. той прекрачва за първи път прага на манастира в Троян.

След като вчера хиляди хора се стекоха на поклонението пред тленните останки на патриарха в катедралата "Света Неделя" в София, днес отдаването на почит продължи до обяд.

В храма „Св. Александър Невски“ бяха отслужени заупокойна литургия и опело на патриарха.  В богослужението участваха Вселенският патриарх Вартоломей Първи, представители на Сръбската, Гръцката и Албанската православна църква.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase