Премиерът Бойко Борисов се поклони пред патриарх Максим. Снимка: БТА

Можем да запомним патриарх Максим като изключително свят човек.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който заедно с министри и със заместник-министри  отдаде последна почит на патриарх Максим в храма "Св. Неделя".

Той определи Негово Светейшество като "стожер на църквата".

„Бог да го прости! В дните на толкова мъка, утре е и национален траур, можем да го запомним като изключително свят човек. Толкова пъти ни е пожелавал успехи, толкова пъти сме му целували ръка, толкова пъти е молил Господа вместо нас, всички ние да сме и живи, и здрави, и да има благоденствие“, каза премиерът.

Докато премиерът и министрите се сбогуваха с покойния патриарх, в храма дойде и Вселенският патриарх Вартоломей.

Той постави букет от бели рози върху ковчега на българския патриарх.

 "Българският патриарх Максим беше боец, човек изпълнен с търпение", заяви патриарх Вартоломей. „Имам много добри спомени с него, затова дойдох с особена скръб заради неговата смърт. Идвал съм много пъти в България, винаги по приятни поводи, но този път дойдох за едно тъжно събитие, за да се сбогувам от страна на Вселенската патриаршия с брата патриарх Максим, който дълго, в продължение на 41 години бе на патриаршеския трон”, допълни Вселенският патриарх Вартоломей. 

Още по темата
Заедно с премиера Борисов в храма бяха дошли министрите Лиляна Павлова, Десислава Атанасова, Тотю Младенов, Сергей Игнатов, Делян Добрев, Томислав Дончев, Мирослав Найденов, ВеждиРашидов, Свилен Нейков.

Министрите, които не бяха на поклонението, бяха изпратили заместници.

По-рано днес, за да се сбогуват с патриарх Максим, в църквата дойде кметът на София Йорданка Фандъкова и депутати.

„Аз имах щастието да го познавам лично и да разговарям с него. Това е човек, излъчващ християнски добродтели. Мъдър, скромен и смирен. И мисля, че по този начин той изпълняваше своята задача. Вечнат му памет! Наистина много хора са дошли и слава Богу, аз днес съм тук като гражданин, като прасловна християнка“, заяви Фандъкова.

Утре, в деня на национален траур, церемонията ще се повтори в катедралния-храм "Александър Невски", но ще бъде много по-кратка. В 10.30 часа ще извършат опелото, след което тялото на патриарха ще бъде отнесено в Троянския манастир, където той ще бъде погребан.

Парламентът отмени утрешното си заседание заради деня на национален траур.

Утре в храм „Св. Александър Невски” ще има сектор, определен за народните представители, които ще присъстват на траурната церемония по прощаване с патриарх Максим. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase