По повод кончината на Негово светейшество патриарх Максим от катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“ бе спуснат черен флаг. Снимка: БТА

Патриарх Максим е починал от сърдечна недостатъчност тази сутрин, се посочва в изявление от Стобийски епископ Наум, Главен секретар на Светия синод.

Смъртта е настъпила в 3.30 часа след кратко боледуване в Университетска болница „Лозенец”.

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов. Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва в едно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – вселенията на праведните. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Максим. Бог да прости!“, се посочва в изявлението.

Книга за съболезнования по повод кончината на патриарх Максим е отворена в Светия синод на БПЦ.

До книгата е поставен портрет на Негово Светейшество и венец от Светия синод на БПЦ. От синодалната палата се спуска траурен черен флаг.

Още по темата
За днешното заседание на Светия синод, на което се очаква да се вземе решение за погребението на патриарх Максим, засега в София пристигна само Врачанският митрополит Калиник.

Останалите митрополити още не са дошли от епархиите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase