fallback

Общ преглед

 

Пловдивският митрополит Николай призовава "всички ние, честният клир на Българската прлавославна църква, благочестивият, верният Божи народ да отправим усърдна молитва към Бога да всели Светейшия ни български патриарх Максим в своя божествен чертог в небесното си царство". 

„За последен път говорих с него на неговия рожден ден, където бях в болницата и му казах, че ние се молим, ние се молим за него, моли се светият клир на светата ни Църква, моли се верният Божи народ, милионите с него, той не е изоставен самичък в болничната стая“, допълни митрополитът пред БНР.

Oще по темата

Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, заяви, че патриарх Максим е изключителен пример за подражание от всички хора, предаде „Фокус“. „Днешният ден не е за много словоизлияния. Патриарх Максим беше най-дългогодишният патриарх на Православната църква, преживял много събития – и църковни и държавни. Мога само да кажа, че е един изключителен пример за подражание от всички хора като начин на живот. Християните трябва да се молим Бог да упокои душата му и да го изпратим подобаващо от този свят, да го запомним с неговата добрина и мъдрост”, допълни той.

Русенският митрополит Неофит заяви, че предстои заседание на Светия синод на Българската православна църква. „Нашата задача е да се съберем колкото може по-скоро в София, за да започнем съвместно устройването на този тежък момент. Оттук нататък предстои, каквото Уставът изисква в такива случаи. Ще се събере Светият Синод, ще разгледа Устава и ще вземе съответните решения”, допълни митрополит Неофит.

„Много трудно се намира такава личност”, каза за БНР варненският митрополит Кирил. Според него патриарх Максим е успял да запази единството на Българската православна църква. Коментар за предстоящите действия на БПЦ митрополитът отказа да даде с думите: „Сега се полага само да се молим и да помним неговия велик пример на добротворчество, смирение, търпение”.

Николай Балашов, заместник-председател на Отдела за външни църковни връзки към Руската православна църква, заяви: „Патриарх Максим беше верен приятел на Руската църква, с която съхраняваше особено тясна връзка от времето, когато е служил като представител на Българската патриаршия в Москва”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Ванко

преди 11 години

Ще запомним Патриарх Максим и с неговото равнодушие към фактa, че Православната църква не просто допусна търговците в храма, ами и самата се превърна в ООД, което вулгарно спекулира с религиозните чувства на хората, за да ги таксува за свещи, сватби и погребения. Ние сме свидетели как поповете се препират за имоти и свещоливници, участват в банки и обсебват манастири. Ще запомним Максим, че мълчаливо проследи как БПЦ се превърна в жалка, открито осмивана и все по-мъртва институция.

115

Анонимен

преди 11 години

ДО МОРАЛИСТИТЕ ЗА УМРЕЛИЯ ИЛИ ДОБРО ИЛИ НИЩО А ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА РОДИНАТА СИ ?О ВРЕМЕНА О НРАВИ

114

abvlado

преди 11 години

До Анонимен Народа ускотя наистина, защото загуби представа за човешките ценности морал, достойнство, честност. Максим е доказано, че е назначен от ЦК на БКП, а не е избран от Общо Църковен Сбор и след падането на комунизма, той като няма честа да си подаде оставката, тогава трябваше народа да го принуди, Но ще го принуди само народ, който има високи нравствени качества! От половин век тоталитаризъм се вижда, че сме напълно ускупели.

fallback