За седмица бяха събрани над 12 000 подписа. Снимка: БТА
fallback

Повече от 12 хиляди души са се включили в националната подписка на инициативен комитет от Кърджали за удостояване ген.Васил Делов с орден "Стара планина" - първа степен, с мечове, обяви председателят на инициативния комитет Цвета Караянчева.

В подписката са се включили над 10 града от цялата страна. Събраните подписи само от Кърджали надхвърлят 7000 хиляди, уточни народният представител.

Караянчева допълни, че продължават да пристигат допълнителни екземпляри от подписката, която ще се събира до края на деня. Утре всички събрани подписи ще бъдат внесени в Националния комитет за честванията по случай 100-годишнината от Балканската война.

Dnes.bg припомня, че подписката стартира преди седмица в Кърджали. Акцията е дело на инициативен комитет, сформиран след отказа на Общинския съвет на Кърджали да удостои със званието "почетен гражданин" освободителя на Кърджали ген. Делов, навръх 100-годишнината от Освобождението на града.

Oще по темата

Председател на инициативния комитет е народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, а сред членовете са областният управител Иванка Таушанова, общественикът Георги Акабалиев и художникът Джемал Емурлов.

Скандалът се разрази на тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали, след като освободителят на града - генерал Васил Делов, не беше обявен за почетен гражданин.

16 съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", но 22 съветници от ДПС гласуваха с "въздържал се" и така генералът не получи званието.

Номинацията на генерал Делов беше издигната от инициативен комитет, в който участват политици, местни журналисти и общественици.

Първоначално ДПС подкрепи идеята, но в последния момент представи подписка с имената на 320 души, които твърдят, че има незараснали рани от Балканската война, и не са съгласни ген. Делов да бъде почетен гражданин на града им.

ДПС предложи тази година да няма почетни граждани, за да бъде празникът обединяващ за всички жители на Кърджали.

От ГЕРБ и БСП отговориха с бойкот на тържествата по повод 100-годишнината от Освобождението на Кърджали заради пропадналото решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 11 години

До Анонимен imame istoriq prevzehme odrin na noj

79

Анонимен

преди 11 години

До do 52 istoriq imame sled kato vi prevzehme odrin kato na6ega

78

Анонимен

преди 11 години

До Анонимен danapravim predlojenieto ti vsenarodno gabrovo te podkrepq

fallback