Снимка: архив, Reuters
fallback

Българският хелзинкски комитет съди България заради рестриктивната правна уредба, която не позволява на майките да родят у дома си с медицинска помощ.

БХК завежда дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

Медицински лица могат да помагат при раждане вкъщи само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса.

Законодателството, което ограничава правото на ефективен избор на жената къде да роди, е нарушение на правото й на личен живот, посочват от БХК.

Оттам искат съдът да задължи България да промени закона, който според тях произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо и интерфериращо.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия, Великобритания са само част от държавите в Европейския съюз, които допускат и изрично уреждат в законодателствата си раждане в домашни условия с асистиране от медицински лица. От друга страна, забраната за асистиране или липсата на правна уредба са типични за държавите от бившия Източен блок, например Сърбия, Словения, Хърватска, Чехия, Унгария, посочват от БХК.

ЕСПЧ е сезиран с жалби на гражданки на последните три държави. ЕСПЧ вече осъди Унгария за такова законодателство - Съдът намира, че съществуващата заплаха от преследване, грозяща медицинските лица, които асистират при домашно раждане, нарушава правото на личен и семеен живот на жалбоподателката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

до 28

преди 11 години

и това не е съвсем така, то вече нормално нещо остана ли? лекарите си ги планират и тях според графика и - хайде на системите да не преносиш

24

Кукуриге

преди 11 години

До до БачкаторДо до БачкаторИ това не е вярно. Кво значи "при българките е планирано раждане" - нормално раждането не се планира, планира се обикновено цезаровото сечение, тоест при медицински показания или при лигли, които смятат, че "секциото е цивилизованият начин".Всяка родилка, независимо дали са и внесени осигуровките, има право да постъпи в болница.

23

Кукуригу

преди 11 години

До БАЧКАТОРГлупости на търкалета. Ражда се в болница и без внесени здравни осигуровки, а модата за домашно раждане С ЛЕКАР се отнася за българки.

fallback