Снимка: Bulphoto

Червен код за валежи е обявен за областите Смолян и Кърджали, жълт код заради силен вятър е обявен за 20 области на страната. Това сочи справка в официалния уебсайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

В Кърджали кодът е червен и заради очаквани силни ветрове днес. Червен код означава, че са прогнозирани метеорологични явления с изключителна интензивност  са възможни големи щети.

От НИМХ съветват задължително да се следват разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, както и жителите на областите да са готови за извънредни мерки.

Жълт код за силен вятър важи за областите Кюстендил, Перник, София, София–област, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора.

Жълтият код предупреждава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но гражданите трябва да бъдат внимателни.

От НИМХ призовават хората да бъдат в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

Оранжев код заради валежи и силен вятър е обявен за четири области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково. Предупреждението е, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase