Константин Пенчев. Снимка: архив Булфото

Администрацията в страната е недостъпна и надменна, заяви националният омбудсман Константин Пенчев. По думите му този проблем ще се реши постепенно и то под натиска на всички българи.

През миналата година до омбудсмана са подадени 5 530 жалби от цялата страна. Според Пенчев през тази година цифрата ще остане същата.

Най-много жалби има срещу монополистите, където потребителите нямат яснота какво консумират и какво плащат. Тъй като няма прозрачност, хората са винаги убедени, че ги лъжат със сметките, посочи Пенчев.

Той каза още, че през последните месеци нараства броят на жалбите срещу мобилните оператори. Освен това българите често се оплакват от съдилищата и администрациите.

Винаги реагирам на подадените жалби и сезирам съответните органи, категоричен бе Пенчев. По думите му институцията, която ръководи, получава добро съдействие както от държавните, така и от местните власти.

За правомощията на националния омбудсман Пенчев посочи, че може би е редно той да има право да сезира Конституционния съд и за решения на Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase