Сергей Станишев поиска всеки да си каже с кого ще се коалира. Снимка: Impact Press Group

"Кой с кого се коалира си е негова работа", под това заглавие социолози и политолози коментират в "Труд" изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев, че хората трябва да знаят кой какво ще прави след изборите. Според Станишев най-важният политически въпрос в България е заявката кой ще прави коалиция с ГЕРБ. Според Андрей Райчев това не е политически ход от страна на Станишев, а пропаганден, идеологически.

Така той утвърждава идентичността на БСП, и то здраво. Ако искаше да привлича някакъв сбор от партии, щеше да ги покани на среща. Димитър Аврамов смята, че не е работа на Станишев кой с кого ще се коалира. А БСП все повече заприличва на ГЕРБ, т.е. на дърдореща партия. А самата ГЕРБ е в трудно положение, с падащ рейтинг. Това обаче няма да доведе до автоматично връщане на БСП на власт.

Още по темата
Мира Радева посочва, че Бойко Борисов е човек с изключително силно лидерско его. И много трудно ще приеме да се коалира с когото и да било. Той постоянно ще залага на това да спечели максимален вот сам. А ако не получи достатъчно подкрепа, по-скоро може да се откаже от управлението. За Васил Тончев е ясно едно - ГЕРБ не може да направи коалиция с БСП. Безспорно най-удобен партньор на ГЕРБ е СДС. Ако около СДС възникне някаква формация, която да влезе в парламента, това ще бъде желаният партньор.

"Монитор" коментира постъпката на ромите от Добрич, които се гавриха с портретите на Левски, цар Симеон Велики и Борис т. Според Иван Игов, психолог, трябва да се разграничи етническата принадлежност на младежите от постъпката им. Случаят трябва да бъде приключен, момчетата да получат съответното наказание за поругаването на националните ни символи и повече да не се шуми по този случай, защото по този начин само ги превръщаме в герои.

В никакъв случай да не се позволява на националистическия изговор да взима връх. Всяко раздухване на случката ще увеличи честотата на подобни провокации, предупреждава социологът Антоний Гълъбов. Според него случката най-вероятно е както опит за гавра с историята, така и помпане на мускули. Големият проблем е в това, че по този начин се създава напрежение в обществото, което насърчава от една страна всякаккъв вид лумпени, които се забавляват, но от друга страна дава шансове както на националпопулизма, така и на ответните му реакции.

Изпуснато ли е младото поколение, коментира в "Новинар" доц. Маргарита Бакрачева, социален педагог. По думите й има прекалено много възможности и прекалено много изисквания към младите, за сметка на което са поставени в една абсолютно неясна рамка.

Младите хора нямат стабилна опора, на която да стъпят и да знаят, че щом полагат усилия, тези усилия ще бъдат възнаградени. Оттук нататък трудно може да бъдат формирани каквито и да било ценности, тъй като за да имат своята сила, те трябва да бъдат потвърдени във всекидневието. Много трудно може да възпиташ определена нагласа, когато самият живот и самото всекидневие показват, че нещата са прекалено несигурни не само в България, но и в световен мащаб.

"Ген. Делов освободи Кърджали, но не от ДПС", коментира "Сега". Най-запомнящият се момент от честванията на 100-годишнината от Балканската война се случи в края на миналата седмица в Кърджали. Местното ДПС отказа да почете ген. Васил Делов, освободителя на града по време на войната, с почетно гражданство. Със своето поведение в Кърджали ДПС създаде, или по-точно задълбочи, два сериозни проблема.

Първият е чисто партиен. Колкото и велики политици да са Ахмед Доган и компания, те никога няма да бъдат нещо повече от водачи на скромна етническа партия. За ограничения потенциал на ДПС има и обективни причини. Към турците у нас продължават да съществуват предразсъдъци и притеснения. Те са лесно обясними с факта, че само допреди 134 години нашите земи са били османска провинция.

Проблемът на ДПС е, че по време на цялото си съществуване тази партия не свърши почти нищо, за да намали поне малко тези предразсъдъци и притеснения. Вторият проблем, който отдавна съществува и за пореден път бе актуализиран от ДПС в Кърджали, засяга обществото ни като цяло. Въпреки толерантността и хармонията в отношенията между българи и турци у нас на битово ниво напрежението между тях продължава да съществува и избива на повърхността по време на избори. И за това отговорността на политиците - не само на тези от ДПС - е огромна.

"Герои за партийна употреба", коментира "Труд". Генерал Васил Делов е предложен за орден "Стара планина с мечове" - най-високото държавно отличие. Орденът се предлага като алтернатива на отказаното от общинския съвет на Кърджали звание "Почетен гражданин". Така и не се разбра какви бяха мотивите на доминираната от ДПС община, че да политизират и възпламенят стогодишния юбилей от освобождението на Кърджали. Самото звание е малко абстрактно и не си струваше да се стига дотук, но очевидно битката за Родопите продължава.

Ген. Делов със сигурност заслужава много повече от орден - например да не го замесват в политика на етническо противопоставяне. Заради него се изпокараха партийните партизани в Кърджали. БСП и ГЕРБ са съюзници срещу ДПС. Инициативен комитет вече събира подписка за прословутия орден. Така напрежението в града стана още по-голямо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase