Опасното сирене не е стигнало до търговската мрежа. Снимка: архив Булфото
fallback

966 кг сирене са били унищожени в Ловеч заради наличие на опасен токсин, каза д-р Ивайло Йотов, директор на Агенцията по безопасност на храните пред БТА.

По думите му при рутинни изследвания в мандра в село Горан е открито наличие на афлатоксин в сурово краве мляко, доставено от млекосъбирателен фермерски пункт в село Радювене. Това е токсин, който се отделя при изхранване на животните с фураж, съдържащ вид плесен или гъбички, обясни д-р Йотов.

Според него 15 дни се взимат необходимите мерки, с които да се предпазят потребителите.

В момента цялото произведено количество от сурово краве мляко  от фермерския пункт е унищожено в екарисаж, допълни тоя. Ивайло Йотов увери, че продукт с наличие на токсин не е попадал в търговската мрежа.

Взети са обаче три проби от домашно произведено сирене от жители на село Радювено, при които е установено сериозна концентрация на афлатоксин. Ще започне и доброволно събиране на домашно приготвените сирене, кашкавал, кисело мляко за периода от 1 септември до днешна дата, за да бъдат унищожени.

По думите на д-р Йотов специалистите от агенцията вече имат предположения кои пасища са източникът на токсина. "След като минават комбайните, които жънат царевицата, част от стеблото на царевицата остава в земята. Вероятността там да е проблемът е много голяма", казва директорът на агенцията в Ловеч.

Утре той ще се срещне с арендаторите, за да се предприемат мерки тези масиви да бъдат изорани. Предвижда се и ограничаване на излизането на животните на паша.

Ще бъдат изпратени проби от фураж, събиран от блоковете с  царевица от частни стопани в село Радювене.

В момента е ограничено производството на кисело мляко от българска суровина на територията на общината. От утре мандрата в Горан ще произвежда кисело мляко само със суровина от Румъния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

bolka

преди 11 години

Млякото и сиренето са полезна храна за малките деца. С какво ги храним обаче? И дали само в тази мандра има наличие на този химикал? Много ме съмнява, защото въздухът и почвата са страшно замърсени и всекидневно се замърсяват. Но по този въпрос се мълчи от всички политици, които се правят на ни чули, ни видели.

18

Радо

преди 11 години

Абе, това да не е на баба Вуна сиреньето!?

17

Анонимен

преди 11 години

tova hee istina

fallback