Земетресението в Перник от 22 май нанесе сериозни щети върху сградния фонд в региона. Снимка: БТА

Застроените имоти - публична общинска собственост, задължително ще трябва да се застраховат и срещу природни бедствия и земетресения.

Това предвиждат промени в Закона за общинската собственост, които бяха приети от депутатите на първо четене.

Имотите, които подлежат на задължително застраховане срещу природни бедствия, ще се определят от общинските съвети по места, записано е още в закона.

И сега по закон общините са длъжни да застраховат имотите си, но не беше определен обхватът на рисковете по задължителното имуществено застраховане.

С приетите на първо четене поправки обаче се въвежда минимален обхват на задължителни за покритие застрахователни рискове за имотите - общинска собственост. В тези рискове се включват природните бедствия.

Министерският съвет реши да задължи общините да застраховат имотите си срещу природни бедствия и земетресения още в края на август. Поправките в Закона за общинската собственост бяха внесени за обсъждане в парламента в началото на септември.

За задължителни застраховки на общинското имущество срещу земетресения и природни бедствия се заговори след земетресението в Перник през май. Оказа се, че общината не е застраховала имотите си заради липсата на средства, заради което държавата похарчи милиони по възстановителните работи.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase