Снимка: Булфото
fallback

На 14 октомври Българската православна църква почита Света Параскева Петка Търновска, а сред народа празникът е познат като Петковден.

Този ден е наричан още Зимен Петковден в българските вярвания и бележи прехода към зимата.
Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството.

От Петковден започва сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

В някои райони Петковден е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата.

След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник.

На Петковден се правят курбани и се месят обредни хлябове.

На днешния ден имен ден празнуват Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо и Пенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

до ПЕТКО-капитан

преди 11 години

Стани Петко капитане, стани от мутри ни оттърви, от мъка, злоба и ярост на българите Петкосърцето им кърви, стани Петко от гроба, че родината ни спаси.Петко, младото ни в чужбиназа друга роди дете роди, тук Петко сал *** се плоди, но това *** нищо не дава, сална нашият гръб се препитава.Жалка картина Петко е твойта държава, политиците й ни имат за дойна крава, крадат, крадат, нищо от тази държава не става, ела Петко, ела.

28

сгодяване

преди 11 години

тук могат да се сгодят само децата на крадливите ни политици и на мутрите, другите деца нямат шанс, но като напуснат *** ще го имат този шанс и те го напускат този ад, СВИРИХАРМОНИКО СВИРИ, ЗВУЧИ ТИ ПЕСЕН МЛАДА, БЪЛГАРСКАТА УМНА МЛАДЕЖ ЗАВИНАГИ КУФАРИЗА ЧУЖБИНА СТЯГА.

27

Анонимен

преди 11 години

Зная че Божия ден е събота и е описано в стария завет , заедно с 10 божи заповеди. И затова са попитали Исус - ЗАЩО работиш в Събота ?

fallback