Снимка: Архив Булфото
fallback

Молбата на художника Йордан Опиц за помилване ще се разглежда по реда, критериите и по правилата, по които се разглеждат всички останали преписки и той няма да е изключение, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Тя посочи, че в момента в Комисията по помилване към Президенството има около 200 молби и всичко трябва да мине по реда си.

Този български гражданин постъпи много скоро в затвора и трябва да мине време, за да могат от там да съберат необходимата информация за него и да ни я дадат, посочи Попова.

Вицепрезидентът припомни, че комисията разглежда случаите от влизането в присъдата и идеята на помилването е хората, които са нарушили закона и трябва да изтърпят някакво наказание, да осъзнаят грешката си и да имат положителна промяна.

Oще по темата

"Бихме се радвали, ако такъв човек е осъзнал какво е направил и е променил поведението си и се е интегрирал по начина, както е заложено в човеколюбивите принципи на всеки един закон", допълни Маргарита Попова.

Тя припомни, че "помилването" няма нищо общо със съдебните инстанции и поправки на присъда и че за социални недоволства в помилването място няма.

Dnes.bg припомня, че Йордан Опиц бе осъден на 5 години затвор през септември от Върховния касационен съд.

Той бе обвинен в това, че през февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно Мариан Янчев, който влязъл да краде в блока му.  Опиц беше осъден и да плати 300 000 лева кръвнина.

Хиляди хора се обявиха в подкрепа на художника и настояха той да бъде помилван. Наред с тези, които го подкрепят обаче, има и такива, които се обявиха "за" присъдата.

Природозащитници твърдят, че Опиц системно е стрелял по котки, а други изтъкнаха факта, че иконописецът е притежавал газов пистолет, преработен на боен.

Преди близо месец вицепрезидентът Маргарита Попова обяви категорично, че няма да допусне улицата да раздава право в България или да не бъдат чути фактите по случая с присъдата на иконописеца Йордан Опиц.

Същевременно от президентството разпространиха статистика, според която през месеците август и септември Комисията по помилването при президента е разгледала 91 молби на 67 осъдени лица, като 66 от молбите са решени с отказ от помилване, а 25 са прекратени.

Редовният отчетен доклад за работата на Комисията показва, че по 127 преписки експертите очакват допълнителна информация от други институции при общо 226 постъпили молби за помилване. Най-много молби Комисията е разгледала на молители, осъдени за кражби (22), убийство (12), блудство, държане и разпространение на наркотици (по 4).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 11 години

Българите са осъдени на бавна, но сигурна смърт.

86

Бог да пази Бълагрия

преди 11 години

Вече наистина почвам да вярвам в коснпиративната теория, че тази прекрасна земя България е заделене не на българите, а на някой друг етнос. Политици, полицаи, прокурори са в съглашение с престъпници (мутри, *** и наркомани) без дори огромната част да го осъзнава. Чрез *** на държавата се цели обезбългаряването на България. После ще останат *** (***) да измрат от глад и болести и територията вече ще е на друг. Еничерите (като въпросната г-жа) ще бъдат доволно платени!!!

85

нямам думи

преди 11 години

Изключително нагло и долно изказване от страна на въпросната г-жа. Преди ми беше симпатична, даже гласувах за нея, но никога повече няма да дам гласа си за тази. Ужас!Мръсни политици, народа е под постоянни кражби и убийства, държавата е абдикирала, а когато човек тръгне да се защитава - затвор. Да сеи преосмислил ценностната система. Позор за Вас г-жа Попова!

fallback