Снимка: архив, Булфото

Парламентарната образователна комисия отхвърли предложението на депутата  от ГЕРБ Диан Червенкондев от 4 до 10 клас включително по предметите от областите "Изкуства", "Бит и технологии" и "Физическа култура и спорт", да се поставят на учениците оценки само с качествен показател - "зачита се" или "не се зачита".

Предложението беше направено към законопроекта за предучилищното и училищното образование. Диан Червенкондев заяви, че прави предложението заради стреса, на който са подложени учениците да имат високи количествени оценки още от началния етап на образование.

Според мен по предметите музика, физическо възпитание и изобразително изкуство има най-много незаслужени оценки от учениците, посочи депутатът. Това не е политическо предложение, а целта е да не се травмират учениците, които не могат да бягат бързо или да пеят добре, каза Червенкондев.

Валентина Богданова от БСП каза, че не подкрепя това предложение, защото изобразителното изкуство и музиката са предмети, които допринасят за общата култура на учениците и трябва да бъдат стимулирани. Тя попита как с оценка "зачита се" ще може да се кандидатства в Музикалната академия.

Депутатите от комисията не приеха и предложение на Валентина Богданова и на Ивелин Николов от БСП за създаването от Министерския съвет на агенция за външно оценявяне, която да е независима от Министерството на образованието, младежта и науката, посочва БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase