Все повече българи гледам към чужбина. Снимка: Булфото
fallback

Всеки трети българин признава, че би насърчил децата си да отидат да живеят в чужбина завинаги. Това сочат данни от изследване на НЦИОМ, според което 36% от сънародниците ни са категорични, че биха подкрепили наследниците си да напуснат родината и да заживеят в чужда страна.

За сравнение през 2009 г. делът им е бил с 6 процента по-малко.

Всеки седми (14%) от анкетираните пък заявява, че желае да напусне България още сега и никога да не се върне повече.

Най-много желаещи да емигрират има сред хората на възраст между 30 и 39 години, като всеки четвърти от тях мисли за подобна възможност.

Намерение да работят или учат в чужбина, без да напускат страната завинаги, декларират 28 на сто от участвалите в изследването. Най-голямо желание за това има сред младите хора до 29 години, като 63% от тях изразяват подобно желание.

Според изследването 67 на сто от анкетираните заявяват, че биха насърчили децата си да отидат да учат в чужбина, което е с 3 процента повече в сравнение с 2009 г. 71% пък отговарят, че биха окуражили децата си да отидат да работят в чужбина за определен период от време.

Като цяло родителите в активна възраст са по-склонни да подкрепят емиграционните нагласи на децата си, докато по-възрастните,особено над 60 години, са категорично против, отчитат още социолозите.

НЦИОМ регистрира и по-високо от средното желание за миграция и сред представителите на ромския и турския етноси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

601

Анонимен

преди 11 години

Ба, вярно ли, че е "всеки трети"? То у нас сме двама само и съставляваме 100% от възрастното население на дома, отправяме такива слова към синовете.

600

do 745

преди 11 години

Да евреин, да бягат, бързо, за да дойдете вие. За това е този геноцид на българите, за да се махнат. Защото в Израел е сложно да се живее и искате да се преселвате.Геноцид за 23 години е дело на евреи и американци, с цел.Но България ще устои. Нородът е корав. Чест и почитания на тези, които остават и въпреки всичко оцеляват. Писано е България пак да възкръсне, въпреки терора. И жалкия антибългарски пиар. България е уникално място, каквито са малко по света. Всичко преминава, терора също.

599

в България

преди 11 години

можеш да видиш как всички политици крадоха 22 години, как Герб управлява чрез мошеници били във всички партии и чрез слабо образовани хора.Герб е конгломерат от *** и хит-реци, БСП крадяха винаги, също беше и при СДС, ДПС са турска партия и гледат България дазагине, НДСВ продаде неща за цена четири пъти по-малка и облагодетелдтвува депутатите сии министри с милиони, тук няма живот, затова младите бягат, нямаме бъдеще.

fallback