Снимка: архив, Булфото

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда второ дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на дете с ментални увреждания от “дом”.

19-годишната Николина, която страдала от ментални увреждания, е починала от недохранване, сочи аутопсията на тялото на момичето.

Според властите смъртта е настъпила заради маразъм - крайната степен на патологично недохранване. Прокуратурата обаче не намира престъпление и прекратява досъдебното дело.

Според разследващите недохранването се дължи на умствената изостаналост на Николина.
С други думи, за тях то е естествено, няма нищо нередно и никой не е виновен, отбелязват природозащитниците.

Според тях прокуратурата напълно игнорира това, че служителите на “дома” и болницата, в която умира Николина, са бездействали да положат каквато и да е грижа да предотвратят или лекуват болестното недохранване на детето.

Николина е хоспитализирана с инфекция на целия организъм и тежка дисфункция на кръвосъсирването, след като два месеца не се храни и страда от кръвоизливи по цялото тяло и безсилие да се движи.

Прокуратурата игнорира този период на бездействие на персонала на дома, както и симптоматичния факт, че всичко започва с една рана на ухото, от която тръгва инфекцията, обзела цялото тяло на детето.

Още по темата
Прокуратурата не съобразява, че от рана на ухото не следва да се умира и дори не се интересува как е причинена тази рана, нито какво е довело детето до такова отслабено състояние, че организмът му напълно да се срине от нея, посочват още от БХК.

“Домът” и болницата са същите, в които умира Анета Йорданова – детето, погълнало килограми боклуци, без прокуратурата да види нечия вина за това, чието дело БХК заведе по-рано тази година. Това са домът в с. Стража, Търговищко и болницата на Търговище.

Българският хелзинкски комитет поддържа пред ЕСПЧ, че държавата отговаря за причиняване на смъртта на детето Николина и за нечовешко отнасяне с него приживе. Според правозащитниците
има проявена  дискриминация срещу детето заради менталните му увреждания и институционализацията му, т.е. лишеността му от семейство и близки, които да стоят зад него.

Институциите, а не умствената изостаналост, убиват. Държавата отговаря за отказа си да даде закрила на жертвите на институциите. БХК ще я съди още редица пъти за това, категорични са природозащитниците.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase