Купонът в Студентски град е на макс. Снимка: Булфото

Учебната година в софийските ВУЗ-ове едва започна, но студентите вече могат да използват своите „привилегии“ в дискотеките в Студентски град.

На първокурсниците масово се раздават безплатни карти за консумация на алкохол в ударни дози в чалготеките, алармират от сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

„Зарибяването” на учащите тече с пълна сила още от самото начало на новата учебна 2012 – 2013 г., като популярна дискотека вече трескаво организира партита на първокурсниците.

Така например на 27 септември се е състояло специално Парти на първокурсниците на Лесотехническия университет, а тази вечер пък има отново подобно специално парти и за учащите се в Минно-геоложкия университет.

Интересно е, че в организацията на двете събития са замесени и Студентските съвети на двата университета, алармират майките.

Чалга ритмите са превзели сърцата и на учащите в Софийския университет и в УНСС. На 4 октомври ще се вихрят студентите от Факултета по класически и нови филологи при СУ,  а всеки вторник тематично чалга парти ще радва и учащите се в „Българския Харвард”, както често е наричан от своите студенти Университетът за национално и световно стопанство.

„Не е за вярване, но е факт – именно в дните, в които депутатите от 41-то НС обсъждат промени в Закона висшето образование, насочени към нормализиране на обстановката и въвеждането на ред в Студентския град в София, във водещи държавни университети, разположени на територията на кампуса, на току-що записалите се първокурсници започнаха пак масово да се раздават т.нар. UID Student карти, които осигуряват на притежателите им възможност да си поръчват твърд алкохол на преференциални цени в едни от най-хитовите чалготеки в студентското градче.

Най-скандалното е, че въпросните студентски клубни карти, поощряващи пиенето на високоградусов алкохол в ударни дози в чалготеките, са брандирани с логото на Националното представителство на студентските съвети (НПСС)“, се чете още в писмото на Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град”. 

От организацията за пореден път изказаха своята изненада, че към днешна дата ректорите на столичните университети, в това число и Съветът на ректорите, продължават да пазят академично мълчание и не желаят да коментират публично процеса на „зарибяване” на студентската младеж с клубни карти, насърчаващи пиенето на индустриални количества алкохол.

„Тъжното е, че и лидерите от Националното  представителство на студентските съвети  вместо да ратуват за модерни европейски стандарти в сферата на висшето образование, на практика полагат усилия за налагане на чалга културата и чалга ценностите сред студентската младеж, включвайки се най-активно и сърцато в раздаването на студентски клубни карти за отстъпки в цената на твърдия алкохол в поп-фолк кръчмите“, завършва писмото на Сдружението на майките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase