Турция няма да строи пътя от Русе до Свиленград. Снимка: БТА

Работата по проекта за скоростния път Русе - Свиленград най-вероятно ще продължи на двустранна основа – само между България и Катар, а не както бе досега - на тристранна с участието и на Турция.

"Колегите от Турция се оттеглят, защото на този етап не намират достатъчно интерес за тях, за да се включат в този процес", обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя уточни, че отказът на Турция все пак не е официален, а е в рамките на работните срещи и това не променя отношението на катарската страна по проекта.

Павлова отбеляза, че остава отворена възможността за участие на турската страна както в проектната компания, така и при възможността да кандидатства за концесия.

Лиляна Павлова припомни, че желанието на българската страна е компанията да се учреди до края на годината.

"Учредяването й преди всичко зависи от колегите от Катар, защото ние сме готови да направим това веднага", допълни министърът.

Още по темата

В края на септември се очаква да бъдат обявени предварителните прединвестиционни проучвания по проекта, както и да бъде готов меморандум по него.

Ако всичко е наред и го подпишем през октомври, би могла да се направи и регистрацията на компанията, допълни министърът.

Dnes.bg припомня, че през месец май по време на тристранна среща между Бойко Борисов и неговите колеги от Турция и Катар, бе взето решение трите страни да създадат проектна компания за изграждането на скоростния път Свиленград – Русе.

От опозицията се усъмниха в бъдещето на проекта, като го определиха като „предизборна дъвка“ на управляващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase