Синдикатите искат повече пари за образование. Снимка: Булфото

4% от БВП през 2013 година да отиват за образование, а не както в момента 3,2 на сто. За това ще настоява синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", обяви във Варна неговия председател Юлиян Петров.

По негови думи в новия закон за образованието имало новости, които притесняват синдикалистите, въпреки че промените са добри и се очаква да бъдат прието до месец-два.

„Трябва да се помисли за оптимизиране и намаляване броя на учениците в паралелките. Освен това трябва да се обърне внимание на целодневната организация на учебния процес, която изисква повече класни стаи, както и фактът, че средствата за това не са от единния разходен стандарт, а се разпределят чрез Министерския съвет от европейски програми“, обясни Петров.

Той отбеляза още, че очаква глад за учители.

"И без това в България средната възраст на учителите е една от водещите в негативен аспект, в детските градини е между 54 и 59 години и тя ще се увеличава с тази нова пенсионна реформа, която в момента тече", обясни синдикалистът.

По негови данни тази учебна година младите преподаватели, на възраст 25 – 27 години, които са постъпили на работа, са били едва 300.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase