Снимка: архив Булфото

Съдебната система страда от липса на лидерство и от факта, че през последните години за нея говорят хора, които са извън въпросната система. Това показва проучване на Юридически барометър.

Изследването на общественото мнение показва, че според гражданите най-активно за работата на магистратите говори министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов (33%) и министър-председателя Бойко Борисов (25%).

Гражданите се информират за случващото се в съдебната власт най-често от изказванията на представители на правителството в медиите. Участвалите в проучването смятат, че основните проблеми на съдебната власт са корупцията и политическата намеса и зависимост на магистратите.

Проучването на общественото мнение е осъществено от Институтаза социални изследвания и маркетинг МБМД в периода 14 – 17септември 2012 г. Извадката включва 1002 пълнолетни гражданина страната.

Според проучването на Юридически барометър през последените години съдебната ни система е неспособна да излъчи изявени лидери, които  да формират дългосрочна визия, да проявяват последователност и да носят отговорност за своите решения.

Точно поради тази невъзможност съдебната система да излъчи свои лица се налага тенденцията за работата на магистратите да се изказват хора извън системата.

Като голям проблем е определен и дефицитът на прозрачност и отговорност.  Според изследването друг критичен фактор е корупцията.

Корупционните практики в съдебната властв най-голяма степен накърняват демократичните устои, тъй като нейното същностно призвание е да брани правовия характер на държавата, отчитат участвалите в изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase