Ромите вече не са най-зле приетото малцинство от българското общество. Снимка: Булфото

Ромите вече не са най-зле приетото малцинство от  българското общество, сочат данни от изследване на "Отворено общество", цитирани от "Дойче веле".

Според  данните новите  имигрантски общности в страната ни са обект на много повече предразсъдъци.
Така през последните 4 години българите недолюбват най-вече имигрантите от Африка, както и и мюсюлманските имигрантски общности - арабите, албанците, кюрдите.

"Това са "виртуалните малцинства" в България. Те са най-непознати, затова са и най-недолюбвани", коментира Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

Според изследването на "Отворено общество" в периода 2008-2012 българите се отнасят към ромите както към китайците - отношението към двете групи е сходно.

Иначе българите обичат най-много руснаците и гражданите на ЕС. Симпатии нашенците таят и към православните славянски групи.

От изследването става ясно още, че македонците, сърбите, украинците и бесарабските българи са търсени като брачни партньори и колеги, но пък не са добре приети като началници и като граждани на България.

Точно на обратното страна са българите мохамедани, турците, арменците, евреите и румънците. Те не са добре приемани като брачни партньори, но пък са харесвани като колеги и съседи.

Традиционно водещият стереотип за турците в последните години като "религиозни фанатици" значително е загубил своята сила, отбелязва Алексей Пампоров от "Отворено общество". А негативните стереотипи "отмъстителни" и "жестоки" са изчезнали и са заменени от положителните "трудолюбиви" и "добри търговци".

При нагласите на българите спрямо арменците също се забелязва промяна. Ако в началото на прехода например те са били смятани за "възприемчиви", "културни", "дейни" и "кротки", то днес те са "хитри" и "скъперници", но пък "дружелюбни" и "весели".

Водещата представа за евреите обаче се запазва. И днес българинът е убеден, че те са "богати". Към тази характеристика обаче се добавя и още една - евреите днес са смятани за "скъперници".

От нагласите към албанците пък несъмнено се е запазил предразсъдъкът, че са "отмъстителни" и "зли".

За сметка на това българинът изтъкват множество положителни характеристики на своите сънародници  - те са "умни", "трудолюбиви", "добродушни" и "гостоприемни" хора. Но все пак като водещата черта се запазва определението "завистливи”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase