Цветанов заяви, че скокът на минималната заплата не е предизборен ход. Снимка: БТА
fallback

Един от най-дискутираните социални въпроси - кога ще бъдат вдигнати пенсиите, все още не може да намери своя категоричен отговор.

На този етап предварителните разчети сочат, че това ще се случи най-вероятно от 1 април 2013 година. Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова на пресконференция в централата на ГЕРБ в София.

Тя отрече да има някакво разминаване между депутатите и кабинета. "Съмнява ме, че финансовият министър Симеон Дянков твърдо е обявил, че скокът на парите на възрастните хора ще бъде от 1 януари догодина", завви Стоянова.

Сметките показват, че ако повишението на пенсиите - между 9% и 10%, е през януари ще са необходими 800 млн. лева, а от април - 600 млн.лева.

Менда Стоянова увери, че ако има възможности, корекцията ще бъде и по-рано от април. Според нея, повишението ще покрие инфлацията от средата на 2009 до края на 2012 година.

Вицепремиерът Цветан Цветанов пък обяви, че от януари 2013 г. скача минималната работна и тя ще бъде 310 лв.

Цветанов увери, че това не е предизборен ход на ГЕРБ, а начало на втори мандат за управляващата партия. Той добави, че се прави всичко възможно на база икономии, вътрешни компенсаторни механизми да се намерят повече пари и за сектор "Сигурност", като в т.ч. и за по-високи заплати на служителите в него.

В бюджета за следващата година приоритети ще бъдат социалните плащания, здравеопазването, екологията и образованието, пише БТА.

Менда Стоянова потвърди, че догодина заложеният ръст на БВП, на база прогнози, е 1,8 на сто. Дефицитът през 2013 г. се очаква да бъде 1,3 на сто от БВП.

Разходите ще са повече, като разликата се предвижда да бъде покрита от по-голяма събираемост на данъците, посочи Менда Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

199

До 237

преди 11 години

Аз вече го направих през 2009 г., Приятелю, макар също да съм с десни убеждения! Още тогава разбрах кой *** иде на власт. Повярвай ми, до днес, нито за миг не съм съжалил за избора си! И догодина пак ще го направя - вече с далеч по-малко погнуса! Парадоксът е, че точно БСП е най-дясната партия в България и единствено интелигентен човек може да го разбере, излизайки от клишетата на псевдодемократи като мастията Янев, Иванчо Костов с крими приватизацията, пумпалът Мартинчо и други такива ***!

198

Анонимен

преди 11 години

Така ще достигнем средноевропейски доходи.Гарантирано от ГРОБ.

197

учения

преди 11 години

Минималната работна заплата ще се вдигне, само за да се вдигнат осигуровките и свързаните с нея такси, а не реалните доходи, защото на вас частника няма да ви вдигне заплатата, ама ако ви осигурява на минимална - осигуровките се вдигат и ще ви ги удържат...Поредната Дянкова гавра с хората...

fallback