Снимка: Bulphoto

На четвъртия си рожден ден кулинарният празник "Пъстра трапеза" посрещна посетителите си в София. Освен традиционна кухня и звуците на народна музика столичани се насладиха на специалните таратор "Борисов", салата "Фандъкова" и кавърма "Барозу".

Освен дегустация на десетки родни ястия от различни райони на страната най-лакомите и ентусиазирани любители на родната кухня се включиха в състезания по надяждане с боб, баница и кисело мляко.

Забавления имаше и за най-малките посетители на фестивала, които имаха възможност да изрисуват глинени съдове с различни форми.

За пъстротата допринесоха и гостите от община Лясковец, от село Джулюница, както и представителите на село Козаревец, които днес представиха регионални ястия. Джулюница е родното село на Калоян Махлянов - Котоошю, ние се храним само със здравословна храна и затова раждаме такива велики мъже, гордо заяви Екатерина Москова, председател на читалището в селото.

Охлюви по джулюнски, яйца с лук на фурна, яхния с дюля, пипереница, квасен хляб - това са само част от интересните ястия, които бяха представени на празника. Охлювите са традиционно ястие в община Лясковец. Приготвят се с домати, моркови, лук, гъби, целина и вино.

Сред атракциите днес беше 20-килограмовата баница на семейство Такеви от Владая и огромната дървена лъжица на майстор Димитър Койчев от Казанлък с височина 1,50 метра.

Фестивалът е част от инициативата "Пазител на традициите", която цели да стимулира творците, които пазят и предават българските обичаи. Той е гостувал в 50 града в страната. Целта му е да върне българите към корените им, като им припомни или покаже нови български рецепти.

През ноември ще бъдат раздадени награди за пазител на традициите в категориите занаяти, художници, фолклор, кулинария и личност или организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase