Председателят на Народното събрание Цачева е против идеята за преместване на паметника на Цар Освободител. Снимка: БТА
fallback

Председателят на парламента Цецка Цачева се обяви против идеята на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев за преместване на паметника на Цар Освободител.

Цачева заяви за БТА, че не е привърженик на каквато и да е подмяна на какъвто и да е паметник с оглед на историческия момент, на отдалечеността от конкретни исторически факти.

По думите й обективно паметникът на Цар Освободител има място на централен софийски площад.

Oще по темата

След като нашите предци са избрали това място, би било скандално да се поставя въпросът за неговото преместване, допълни Цачева.

Депутатът Лъчезар Тошев предложи на паметникът на Цар Освободител да се премести с нужното уважение на друго централно място в столицата, а точно срещу Народното събрание да се постави паметник на хан Аспарух.

В мотивите на народния представител се казва, че преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности. Това според Тошев създава впечатлението, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

196

Д-р Аднан Лидиянов

преди 11 години

...Продължениена българската държавност. Отново ще ви се натрапя с писаните от мен думи в предговора на книгата "Българио, родино моя": "Докато на някои не им стига родината да бъде употребена за личните им цели, на патриотите не им стига живота, за да изпълнят осъзнатия си дълг към родината. ... Българийо, мое наследство, разграничи ме от тези, които те разделят, разграбват, за да натрупат лично богатство или от тези, които обсебени от властта, жертват теб, за да са на върха на вълната."

195

Д-р Аднан Лидиянов

преди 11 години

Машината за изобретения на всякакви заместители на това, от което се нуждаем, и като народ, и като държава, за да излезем от блатото, в което същите политици ни бутнаха, явно няма да спре. С повдигането на такъв въпрос не мога да разбера защо е, освен поредното генериране на измислен проблем, за да отклонят погледа на народа към мизерните икономически условия, в които живе и задълбочаване на разделението, което обещава по-трайна импотентност, за да продължат ограбването и ликвидирането на българ

194

точен пичш

преди 11 години

Паметниците изобразяващи нещо са вредни за хората,тук влючвам плакати и банери.Суетни художници правят суетни образи защото са забравили,че трябва да се трудят много.

fallback