Проф. Андрей Пантев. Снимка: Булфото
fallback

"Съединението е един от малкото обединяващи ни епизоди". Това сподели през Агенция „Фокус” историкът проф. Андрей Пантев.

„Има разни изхвърляния в една или друга посока. Едно е безспорно – васална държава на Балканите дръзко отхвърля международен договор като на полето на честта и на дипломатическите преговори се държи цивилизовано, с чувство за мярка и с достойнство”, каза още проф. Пантев.

„Преди години наш президент каза, че „Съединението преди Десети било премълчавано”. А той говореше на фона на огромен негов паметник и в град с име Съединение. Имаше десетки конференции, монографии, документални сборници и публикации на участници в това велико дело. Е, виждахме и някои заобикаляния…От скромност няма да спомена кой тогава пишеше за положителната роля на Англия и отрицателната на Русия в Съединението.

Днес обаче сме попаднали в другата крайност, която е не по-малко смешна”, категоричен е историкът. Според него, съвременно звучене на датата 6 септември е много просто. „Между дейците на Съединението тогава е имало принципни различия, дори лична неприязън. Някои се изнервили, че е много рано, други недоволствали, че не става същото и в Скопие. Но всички са преглътнали различията заради народната работа. Ето това ужасно ни липсва днес”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

IQ146

преди 12 години

Всъщност това, за което съществува политиката като занятие и политиците като практикуващи го, е да работят за народните дела. Политики колкото щеш.. И по това се различават държавите-практикуват различни схващания как се живее по-добре, кое е по-добро. Дотук-добре, интересното става, когато в политиката влязат откровени КРАДЦИ, или по-лошо, когато ВСИЧКИ в ПОЛИТИКАТА са ОТКРОВЕНИ КРАДЦИ. Когато политиката стане основно и единствено средство за ЗАБОГАТЯВАНЕ на практикуващите я. Не знам как се нарича такава обществена система, но ние в България сме свидетели точно на това. Вече не е критерий и обект на спор каква да е политиката и как да се постига това и онова. В основен проблем се превръща опазването на общественото богатство от КРАДЦИ. Че без пари всякаква ПОЛИТИКА е НЕВЪЗМОЖНА! Просто НЯМА ПАРИ! А ВСЯКА година бюджетът събира 40-50 млрд.лв. Това са бая пари! Затова сега избираме политиците ЗА ДА НЕ КРАДАТ! Не е важно колко са компетентни, важно е да не КРАДАТ! Ако Борисов НЕ КРАДЕ, ще го изберем пак, ако КРАДЕ, ще се оглеждаме и ще търсим друг, може би Кунева, може би Станишев, Може би ГОЦЭ, може би Капон, може би Яне, може би Костов, може би СДС, може би Каракачанов, може би Слави Бинев, може би Доган, може би Каролев, може би Волен, може би тия от ТВ Скат, не им знам имената, може би Лидер на Ковачки, може би Марешки, може би ***, може би Пульо и т.н., и т.н... А може би някой ден и батко ви с голямото IQ или някой такъв като мен, знае ли някой? Според мен от всички изброени и реалистични възможности, бате ви Бойко Борисов НАЙ-НЕ КРАДЕ! И ИЗГРАЖДА ИНФРАСТРУКТУРАТА НА БЪЛГАРИЯ! Така аз мисля, затова ще гласувам за него! А на тия, дето плещят за диктатура, да попрочетат малко за Чили след Алиенде-най-корумпираното в чилийската история правителство, съставено от социалисти...А тези, за които интелектуалния капацитет на Борисов представлява лична обида, да си зададат въпроса няма ли да бъде обидно и приемливо ли е да те ЛЪЖАТ и КРАДАТ интелектуални титани и салонни лустросани типове...

45

Plamen

преди 12 години

До 88Съгласен съм с теб, Русия спря развитието ни от 1878г..Представи си колко ни е прецакала т.нар. османска империя от 1396г. !?

44

Plamen

преди 12 години

До всички протурско говорещи: Вие сте абсолютни ***, платени ***.Т.нар. османска империя е най-големия бич на прогреса и цивилизацията, а ние Българите още си плащаме за "присъствието" "само" 5 века!

fallback