Проф. Андрей Пантев. Снимка: Булфото

"Съединението е един от малкото обединяващи ни епизоди". Това сподели през Агенция „Фокус” историкът проф. Андрей Пантев.

„Има разни изхвърляния в една или друга посока. Едно е безспорно – васална държава на Балканите дръзко отхвърля международен договор като на полето на честта и на дипломатическите преговори се държи цивилизовано, с чувство за мярка и с достойнство”, каза още проф. Пантев.

„Преди години наш президент каза, че „Съединението преди Десети било премълчавано”. А той говореше на фона на огромен негов паметник и в град с име Съединение. Имаше десетки конференции, монографии, документални сборници и публикации на участници в това велико дело. Е, виждахме и някои заобикаляния…От скромност няма да спомена кой тогава пишеше за положителната роля на Англия и отрицателната на Русия в Съединението.

Днес обаче сме попаднали в другата крайност, която е не по-малко смешна”, категоричен е историкът. Според него, съвременно звучене на датата 6 септември е много просто. „Между дейците на Съединението тогава е имало принципни различия, дори лична неприязън. Някои се изнервили, че е много рано, други недоволствали, че не става същото и в Скопие. Но всички са преглътнали различията заради народната работа. Ето това ужасно ни липсва днес”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase