Снимка: архив, Булфото
fallback

От 1 октомври тази година с 30 лева да се увеличат работните заплати на всички педагогически длъжности в училищата и в детските градини - на директори, помощник-директори, на учители и възпитатели. За това настоява Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България, съобщи за БТА неговият председател Самуил Шейнин.

По данни на съюза около 80 000 е педагогическият персонал в училищата и в детските градини в страната.

За изплащането на това увеличение на заплатите до края на 2012 г. ще са необходими около 11 милиона лева, заяви Шейнин.

По думите му Министерството на образованието, младежта и науката можело да задели около 4-5 милиона лева за увеличението на заплатите. За останалите средства всички социални партньори в образованието - нашият съюз, който е към БТПП, и синдикатите в образованието към КНСБ и към "Подкрепа", с общи усилия трябва да съдействаме, за да има повишение на заплатите, коментира Шейнин.

Попитан дали е оптимист за увеличението на заплатите от 1 октомври, Шейнин заяви, "че много иска то да стане, крайно необходимо е да стане, но за съжаление, вероятно ще се случи от 1 януари 2013 г."

Искаме също от 1 януари 2013 г. единният разходен стандарт за издръжка на учениците, чрез който се формират делегираните бюджети на училищата, да бъде увеличен с 15 процента, заяви председателят на работодателския съюз в образованието.

За същото увеличение настояват и трите синдиката в образованието, те също искат повишение на минималните работни заплати на учителите с 30 лева, но от 1 септември тази година.

Шейнин каза още, че Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България, както и синдикатите в образованието, искат за следващата 2013 г. за образование и наука да се отделят минимум 4 процента от БВП.

Той коментира и хода на училищните ремонти в страната. Според него в последните години те започвали много късно - едва от август. Работодателските организации искат ремонтите в училищата, които са с външно финансиране - по проекти и по програми, да се правят през лятната ваканция, за да може от началото на учебната година да започне нормален учебен процес.

За съжаление, това не случва, продължава и сега старата практика ремонти да има и в учебно време. Те пречат не само на учебния процес, но и застрашават сигурността на учениците, заяви Шейнин, който е и директор на Професионалната гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов" в Перник.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

245

КИМ

преди 11 години

Тези, които ги води злобата, завистта, а не здравия разум не биха могли да оценят тежестта на учителския труд. Родители,, които се интересуват от собствените си деца /а такива родители съвсем не са много/ са безкрайно изненадани от изнервящите условия, при които работят учителите. Много от родителите предпочитат да прекарат петте минути докато детето им се приготви за тръгване извън класната стая, защото не издържат на дразнещия шум. Учителят отговаря за живота, здравето и обучението на децата.

244

майка

преди 11 години

Синдикатите са продажници! От януари 2012 г. говорят за тези прословути 30 лв. Цяла година НЕ могат да ги извоюват! Чии интереси защитават вече започна да става ясно на хората.И как я измайсториха тая сума от 30 лв? За още 30 хляба на учителите ли става въпрос???-ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД! СИНДИКАТИТЕ НИЩО НЕ ПРАВЯТ-ЗАТОВА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ ГАВРЯТ С НАРОДА-ЗА ЖАЛОСТ! Тежко и горко на българските деца,които са останали в България!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

243

учител 1

преди 11 години

До против Що за наглост?Кой ви кара да пращате децата си на частни уроци? Болни амбиции на родители. Вместо да плащате за частни уроци накарайте детето си да седне да учи . Или на вас ви е по лесно така . Имате пари плащате. Моите деца никога не са ходили на частни уроци. И какво от това? Справят се с всичко . Но е много лесно да обвинявате учителите за това че не сте се справили със задълженията си на родител. Неграмотни били децата ! Колко книги е прочело детето ?

fallback