Снимка: архив, Reuters
fallback

Масово българите предпочитат по-кратките екскурзии и вече не почиват по две седмици на планина или море у нас.

„В момента еднодневните екскурзии са хит, защото за две-три съботи, може да се разходиш за стотина лева и да направиш тен”, разказа пред Dnes.bg Ани Димова, която ръководи туристическа агенция в Пловдив. 

Еднодневна разходка за плаж до съседна държава струва средно по 27 лева. В момента цените са свалени в Гърция и Турция и там хората почиват за седмица. Любителите на пътешествия могат да обиколят за 11 дни Европа срещу сумата от 745 лева.

Голяма част от туристическите агенции в страната обаче са пред фалит. Причините се крият в постоянното повишение на цените на горивата и нелегалните агенции, които организират екскурзии.

„Скокът на горивата се отразява върху екскурзиите наистина, но ние не можем да си позволим да качим цената, защото клиентите са малко в тази криза и всичко е за сметка на туристическите агенции”, смята Ани Димова.

Тя твърди, че нелегалните агенции заливат пазара. Те нямат лиценз, организират екскурзии без застраховки и возят пътниците със стари автобуси. От услугите на подобни фирми най-често се възползват пенсионерите.

Рисковете са, че няма насреща сигурност, че хотел ще има, карат с доста издъхнали автобуси, но ние нищо не можем да направим, защото и държавата не може, трябва да има туристическа полиция, която да проверява автобусите за лиценз, коментират от бранша в Пловдив.

Опитите за задържане на цените и нелегалните фирми ще доведат до фалити на туристически агенции. Само в Пловдив за последните три месеца са затворили врати три агенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

Анонимен

преди 11 години

много активен Койчо, басси???

95

БоСимеонов

преди 11 години

Тази година успях да заведа семейството си на море за 3/три/ дни. За повече няма парички. И пак ми е нещо като лукс, защото едва насмогвам на разходите си. Направих го повече заради дъщеричката ни...да види морето, да се поплацика. Щото е тъпо да му кажеш на детето, че няма да го заведеш на море, защото събираш парички за обзавеждане на детската му стая. Има хора, които и това не могат да си позволят. И е тъжно. Хора без работа, които едва сколасват да закърпят месеца. А понякога не могат.

94

алооооооо

преди 11 години

е то скоро,с това управление,ще ходим на море виртуално...я кажете депутатите на баце колко пъти ходиха до тайланд на секс туризъм,а и баце ,скришно се разходи-траете...

fallback