Вратите на Ватикана останаха затворени за Маричков. Снимка: Reuters

България ще има нова кандидатура за посланик във Ватикана, обявиха от Министерство на външните работи за Dnes.bg.

Темата за дипломатическата ни мисия в Светия престол е на обществен фокус, след като предложеният от българска страна за посланик във Ватикана Кирил Маричков - младши не получи агреман.

Според дипломатическите правила, ако поискан агреман не бъде получен до 3 месеца, предложението се смята за нежелано от приемащата страна и се номинира нов кандидат.

В българската и световна преса се появиха поредица от материали по случая от май, когато за първи път се заговори, че кандидатурата на Маричков ще бъде отхвърлена. Появиха се и твърдения, че отхвърлената кандидатура на Маричков е замразила дипломатическите ни отношения с Ватикана.

МВнР няма практика да коментира процедурата по искане и получаване на агреман, се казва в отговора на министерството по въпроса с мълчаливия отказ на Светия престол да приеме Маричков.

"Няма скандал", коментира бившият ни посланик в Светия престол Владимир Градев пред Dnes.bg.

По негови думи е абсолютно нормално дадена страна да откаже агреман поради някакви свои съображение.

"Това не е дипломатически скандал", категоричен бе Градев.

По негови думи медиите са преекспонирали случая. Бившият посланик коментира, че предполагаемите причини за отказа са просто спекулации.

В поредица публикации в български и чуждестранни медии се появиха различни твърдения за мотивите на Ватикана да не приеме кандидатурата на Маричков.

Според италианската преса най-вероятната причина е гей сцена в книгата на кандидат-дипломата  “Пътя на беглеца“. В нея младият източноевропеец Иван бяга в Италия, където започва да проституира и в една от сцените е нает от католик.

Други медии тиражират версията, че Маричков е отхвърлен заради липсата си на дипломатически опит, фактът, че адресната му регистрация е в Италия(където е женен), и съмненията около професионалната му квалификация.

Градев беше категоричен, че Ватиканът си има свои мотиви и нито един дипломатически източник не е дал информация за тях.

Той допълни, че българските власти са направили грешка, като са обявили името на Маричков като бъдещ посланик във Ватикана, преди да е получил агреман. “Това противоречи на дипломатическите правила“, обясни той.

Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че отношенията между България и Ватикана са прекрасни. Проблемът с Маричков-младши бил деликатен, но щял да го „отрегулира“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase