Снимка: архив, Impact Press Group

Експерти ще картографират гетата, където живеят най-маргинализираните общности сред етническите малцинства в страната, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова.

Картата на гетата ще е готова до края на март 2013 година и е по проект на ОП "Развитие на човешките ресурси".

Основните цели на проекта са оценка на досегашните публични политики и добри практики за интеграция на маргинализираните общности, и идентифициране на тези хора сред етническите малцинства.

В него ще се включат 700 души от шест национални ведомства, от общините и от неправителствения сектор.

До 264 общини в страната са изпратени анкетни карти, в които се питат кметовете колко са хората в тези маргинализирани групи, какви са им основните проблеми и с какви пари могат да бъдат решени.

"Ние не говорим вече за проблемите на ромите по принцип, ние не говорим за характеристики на ромите по принцип, а говорим за конкретните гета с конкретните уязвими групи, които имат своите характеристики, които имат своите проблеми, които се оказва, че са много разнообразни, много различни", подчерта зам. – социалният министър.

Според нея това ще помогне да се ориентират адекватни мерки към конкретната група от тях.

Анкетните карти трябва да бъдат върнати в социалното министерство  до 5 октомври тази година. Основен проблем за децата в тези групи е достъпът до образование.

Почти всички деца от малцинствените групи имат формално личен лекар, но друг е въпросът дали наистина те получават медицинска помощ, посочи зам.-министър Валентина Симеонова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase