В Морската градина във Варна вече има велополиция. Хотелиери поискаха и туристическа полиция по курортите. Снимка: Булфото
fallback

След атентата в Сарафово въпросът за безопасността на туристите по Черноморието се е превърнал в приоритетен за хотелиерите. Те вече са изпратили писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов с редица мерки, които трябва да се вземат, за да се повиши контролът в курортите.

Сред тях е създаването на отделно звено "Специализирана туристическа полиция", което да работи в националните ни курорти и да е ангажирано изцяло с безопасността на почиващите там.

Освен това от Съюза на собствениците в Слънчев бряг настояват в община Несебър да се създаде още едно Районно полицейско управление, защото униформените през летния сезон не стигали.

"От Поморие до Обзор през летните месеци се струпва контингент от над 450 000 души. Същевременно постоянният състав на полицейското управление е от 120 човека. Невъзможно е те да обслужват този огромен туристопоток и винаги, във всеки един момент да осигуряват нужната бдителност и превенция", пишат в писмото си до Цветанов хотелиерите.

За сравнение те посочват, че големите центрове като Бургас, Варна и Пловдив се обслужват от пет -шест РПУ-та, а на територията от Поморие до Обзор, където се струпват и най-много криминогенни лица през лятото, има само от едно.

Освен това според собствениците командироването на полицаи през лятото от вътрешността на страната е временно решение на проблема, тъй като полицаите по морето имали нужда от специална подготовка.

"Черноморието е със специфични характеристики от гледна точка на осигуряването на сигурността, което предполага задължително служителите на реда, които работят тук, да имат специална подготовка и да познават отлично региона", каза председателят на Управителния съвет на Съюза Елена Иванова.

По думите й специално обучение трябва да има и за персонала в хотелите, а също и за туроператорите, превозващи туристите.

Като допълнителна мярка хотелиерите предлагат да се засили видеонаблюдението както на летищата, така и по пътя до курортите, а също и в самите хотели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 11 години

Hotelierite da si naemat ohrana!

66

Анонимен

преди 11 години

Статията трябва да се казва:"Цветанов иска да рекетира хотелиерите с курортна полиция - легално"

65

Насо

преди 11 години

Айде сега една проверка на отчетените приходи да покаже колко посетители са отчели хотелите във всеки един момент на лятото.Тия 450 000 да не се окажат много по малко тогава. Мърльовци гладни!И българския турист за нищо го нямате!НЕ ИСКАМ ОТ МОИТЕ ПАРИ ДА СЕ ПЛАЩА ЗА ТИЯ ДЕТО НЯМАТ ЕЛЕМЕНТАРНО УВАЖЕНИЕ КЪМ МЕН КАТО ТУРИСТ!!!ДА СИ ГИ НАЕМАТ ЧАСТНИ, КАТО НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ МУТРИТЕ...

fallback