Сергей Игнатов посети Националния природонаучен музей при БАН. Снимка: БТА
fallback

Училището не е място за стълкновение на различни религии, защото е светска институция, заяви образователният министър Сергей Игнатов в коментар на позицията на Светия синод, обявил се за включване на часове по вероизповедание вместо такива по репродуктивно здраве в образователната програма на училищата.

Игнатов отказа да коментира повече позицията на синода и отбеляза, че в училищата трябва да се изучава религия, но припомни, че и в момента има часове по СИП и ЗИП за това.

Министърът на образованието изрази задоволство от извършването на училищните ремонти през лятната ваканция, като отбеляза, че има 10 държавни училища, чийто ремонт се финансира от инвестиционната програма на министерството.

Той уточни, че от бюджета на МОМН се отделят 1 млн. лева, за да се приведе в готовност училище в Съединение, чието строителство е започнало през 1983 г. и децата там все още учат без наличието на тоалетна в сградата.

Министърът за пореден път категорично отрече да има проблем с българските дипломи в Турция и посочи, че има само един случай с диплома от 1994 г., чието приложение е било подменено.

"Това се нарича престъпление от общ характер, извършено от физическо лице - в случая от турски гражданин. Не може да се набеждава цяла държава за това", отсече Игнатов и допълни, че очаква официална реакция по въпроса от Министерството на външните работи.

Самият министър посети Националния природонаучен музей при БАН и се запозна с плановете за развитие на музея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Къде е религията?

преди 11 години

Религията беше изтръгната от комунистите в България. ГЕРБ я доубива защото и те са комунисти.

106

не ама - Да

преди 11 години

Религията се учи за обща култура. Тя няма за цел задължително и на всяка цена да прави децата попове или монахини, а да покаже и другата страна на монетата. Религията като предмет в образователната система търси баланса между духовното и светското. Тя култивира човека и го кара да мисли позитивно и демократично, а не да говори примитивно и глупаво тъй както говорят комунистите.

105

не

преди 11 години

Никой няма право да эаставя децата в училище да учат на сила религия,който иска има семинария ,който иска там да се докаэва като поп,няма право министъра да эаставя децата да стават на сила попове в училище,въэпитава родитела в първите 7 години,нека си свършим работата като родители

fallback