Снимка: Impact Press Group
fallback

Премиерът Бойко Борисов е наредил да започнат проверки на службите за сигурност и отговорните институции за финансовите потоци по веригата производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти и каква част от сектора се намира в сивата икономика.

Това стана ясно след бурна среща между животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя и земеделския министър Мирослав Найденов. 

След разговорите обаче не стана ясно кой е виновен за големите разлики между изкупните цени и цените в търговските вериги на млечните и месни продукти.

"Всеки казва, че работи на загуба", обясни министър Найденов. Той е убеден, че животновъдите наистина не печелят от продукцията си и трябва да се намери къде по веригата има изкривяване.

"Търговските вериги натискат преработвателите, преработвателите натискат животновъдите, а от своя страна животновъдите натискат правителството за по-големи субсидии“, заяви земеделският министър.

Според него животновъдите продават млякото на доста ниска изкупна цена и едновременно с това получават национално доплащане, а не се забелязва намаляване на цените в магазините.

Животновъдите от своя страна обясниха, че субсидиите изобщо не остават при тях.

"Те само минават през нас“, уточни фермерът Панайот Тодоров. „Увеличават се търговските обекти, а се намаляват  животновъдните ферми“, оплакаха се производителите.

След две седмици ще има нова среща, като Найденов обясни, че се надява тя да бъде по-ползотворна от днешната.

По негови думи разговорите днес били доста бурни, но не се е стигнало до конкретни решения. На въпрос на Dnes.bg какво ще определи като ползотворна среща, той обясни, че трябва да се спре натискът по веригата.

Според Найденов производството на млечни и месни продукти е обект на националната ни сигурност.

"Какво ще правим, ако утре по някаква причина се наложи да затворим границите, а ние нямаме местно производство“, попита риторично той.

Найденов е набелязал четири мерки за подпомагане на производителите. Първата мярка е Министерство на земеделието и храните да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото.

През месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях.

Държавен фонд „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите, предлага още Найденов.

Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.

Търговските вериги от своя страна не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не натискат, а водят търговски преговори.

Според него магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите.

Той отхвърли и твърденията, че в големите търговски вериги се предлага предимно чужда продукция.

"80-90% от продуктите по щандовете са от български произход“, категоричен бе Димитър Спасов. Той обясни, че изобщо не се притеснява от проверките, които се готвят, дори ги приветствал.

"Ние работим изцяло в светлата икономика", категоричен бе той.

От своя страна Кирил Вътев, представител на преработвателите, обясни, че България е прекалено малка за такава експанзия на търговски обекти.

По негови думи всяка една търговска верига се стреми да държи най-ниските цени в своите обекти и за да го постигне, „натиска“ преработвателите за възможно най-ниски изкупни цени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

171

Пешо

преди 11 години

Смърт за мутрите свобода за народа!!!

170

zamrazen razmrazenko

преди 11 години

mahaite se !ne vi 6tem pove4e.izgonihte vsi4ki kadarni hora ot darjavata.iskame da se varnem ,no 6te umrem ot glad i nie i bednite ni rodnini deto se radvat na 100 evro mese4no.sram!rezil! GNUS!PALNA GNUS,samo tova izpitvame ve4e kam tazi darjava!

169

НЕ ВИ ЩЕМ ПОВЕЧЕ

преди 11 години

КАКТО СЕ КАЗВА- ГОЛЯМ ПРАЗ.САМО ПУШИЛКИ БЕЗ ВСЯКАКЪВ СМИСЪЛ И НУЛЕВ ЕФЕКТ.ТОВА ВЕЧЕ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ. Е, И. БЕДНОСТ, НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ И МИЗЕРИЯ. ЗА КАЧЕСТВО НА СТОКИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ.ЯДЕМ ОТРОВИ И *** ЗА МНОГО ПАРИ.ИНАЧЕ УПРАВНИЦИТЕ МУТРИ СТАВАТ ВСЕ ПО-ЛЪСКАВИ И ПРАЩЯЩИ ОТ ЗДРАВЕ. ТЕ НЕ ЯДАТ *** С КОИТО СЕ ТЪПЧЕ НАРОДА,АКО ВЪОБЩЕ ИМА КАКВО ДА СЛОЖИ НА МАСАТА,Я "САЛАМ""КУЧЕШКА РАДОСТ",Я НАТЪПКАНИ С ХОРМОНИ И С ИЗТЕКЛА ГОДНОСТ "ХРАНА",Я ГМО ИЛИ ПАЛМОВО СИРЕНЕ.ПОВРЪЩА МИ СЕ ВАС"УПРАВНИЦИ"

fallback