Бременните българки са масово уволнявани и защото не знаят правата си. Снимка: Булфото
fallback

Уволненията на бременни жени у нас е достигнало плашещи размери. Проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България е показало, че близо една пета (19%) от бъдещите родилки са останали без работа.
 
Според допитване на организацията, цитирано от БТА, приблизително същият е делът на майките, които заради неразбиране от страна на своя работодател са били принудени да прекъснат кърменето на бебето си и да се върнат на работа.

Бременните стават жертва на некоректните работодатели и поради факта, че не знаят правата си.

„Над 75% от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, а близо 50 на сто от майките не са наясно изобщо с правата си”, изтъкна доц. д-р Мариела Нанкова, която координатор на алианса.

По думите й над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми.

Над 80 на сто от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си.

Едва 18% разчитат на социалните мрежи, отбеляза Нанкова.

От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

171

ГУРБЕТЧИЯ

преди 11 години

Абе много зависи какво работи жената ,ако е секретарка нека си работи ,но ако работата й изисква много движение и физически труд ,по-добре е да си стои вкъщи ! Работодателите и те имат право ,нужна е работа ,а не клатене на краката ! Тук в Германия като вземеш 2-3 седмици болнични /не пиша за бременни в случая/ ,веднага получаваш писмо КЮНДИГУНГ /уволнение/!Хората казват така :ами гладен няма да останеш,от бюрото по труда ще получаваш помощи ,пък като оздравееш ще си намериш др. работа !!

170

-0-

преди 11 години

Съгласна съм. Жената трябва да е спокойна по време на бременността. Да си стои вкъщи и да гледа децата. Мисълта и мисията й да отгледа здраво поколение трябва д а е над всичко. А икономическите условия ще се променят скоро сигурна съм в това.

169

до 201

преди 11 години

Блазя ти за облаците :) И наче в БГ етноса е много относително понятие...

fallback